Ron Howard © Lucasfilm Ron Howard © Lucasfilm

K zmene na režisérskom poste prišlo pomerne neskoro, v čase keď je už väčšina nakrúcania hotová. Informáciu priniesla v utorok 20. júna Kathleen Kennedy, prezidentka spoločnosti Lucasfilm. Vo svojom vyhlásení uvádza, že sa im s pôvodnou režisérkou dvojicou nepodarilo nájsť spoločnú reč v otázke vízie filmu. Na režisérsku stoličku si sadne Ron Howard.

Pôvodný režisérsky tandem, Phil Lord a Christopher Miller, vo svojom vyhlásení uvádzajú ako dôvod „kreatívne nezhody“ – slovné spojenie, ktorého vraj nie sú fanúšikom, no v tomto prípade, zdá sa, vystihuje jadro problému. Dvojica je známa vďaka komédii 21 Jump Street (2012) a jej pokračovaniu 22 Jump Street (2014) ako aj vďaka podarenému Lego príbeh (Lego Movie, 2014).

Podľa stránky The Hollywood Reporter sa ich režijné vedenie nezhodovalo s víziou Lawrenca Kasdana, ktorý spolu so svojim synom napísal scenár k filmu. Kým Kasdan je rád, keď sa film drží scenára, režiséri Lord a Miller sú skôr známi špecifickým komediálnym tónom ich filmov a tým, že umožňujú hercom improvizovať.

Phil Lord a Christopher Miller © Lucasfilm

Nezhody vraj sprevádzali nakrúcanie od začiatku, pričom režiséri sa so scenáristom nezhodli ani na tom, ako formovať ústrednú postavu Hana Sola. Producenti sa napokon stotožnili s víziou scenáristov. Dôvod je jasný, Kasdana by ste prakticky mohli nazvať dvorným scenáristom Lucasfilmu. Podpísaný je pod Dobyvateľmi stratenej archy (Raiders of the Lost Ark,1981), taktiež pod Star Wars epizódami V (Star Wars: Epizóda V – Impérium vracia úder, Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) a VI (Hviezdne vojny VI – Návrat Jediho, Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi, 1983) ako aj pod novou Star Wars: Sila sa prebúdza (Star Wars: The Force Awakens, 2015).

Už vo štvrtok večer štúdio ohlásilo, že novým režisérom sa stane Ron Howard. Známy je najmä ako rozprávač zo seriálu Arrested Development, no na svojom konte má aj Oscara za drámu Čistá duša (A Beutiful Mind, 2002). V roku 1995 režíroval snímku Apollo 13 a podľa vlastných vyjadrení ho George Lucas oslovil v roku 1999 s ponukou režírovať Star Wars Epizódu I (Skrytá hrozba, The Phantom Menace).

Očakáva sa, že sa nakrúcanie na nejaký čas zastaví, aby mal nový režisér čas zoznámiť sa s nakrúteným materiálom a pripraviť sa na ďalší postup. Výmena na režisérskom poste v tak neskorej fáze nakrúcania je v Holywoode pomerne bezprecedentná. Produkcia sa zastavila necelý mesiac pred koncom hlavného nakrúcania, pričom v pláne bolo ešte asi päť týždňov doplňujúceho nakrúcania pre prípadné opravy a prerábky, s ktorými sa pri veľkých projektoch, akými sú Star Wars filmy, štandardne počíta. Nakrúcať by sa malo opäť od 10. júla.

Alden Ehrenreich ako Han Solo, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover ako Lando Calrissian, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge a Joonas Suotamo ako Chewbacca © Lucasfilm

Zatiaľ nepomenovaný spin-off venovaný mladému Hanovi Solovi sa nakrúca primárne v Londýne a odohrávať by sa mal pred udalosťami z filmu Hviezdne vojny IV – Nová nádej (Star Wars: Episode IV – A New Hope, 1977). Zachytáva rané dvadsiate roky Hana Solo, počas ktorých stretne Chewbaccu a taktiež získa svoju loď Millenium Falcon.

Štafetu po Harrisonovi Fordovi v roli Hana Sola prebral pomerne neznámy Alden Ehrenreich. Po jeho boku uvidíte Emiliu Clarke známu ako Daenerys Targaryen zo seriálu Hry o tróny a aj ďalšiu Britku, Pheobe Waller-Bridge. V neposlednom rade treba spomenúť Woodyho Harrelsona, ktorý hrá Hanovho mentora Becketta.

Film sa zatiaľ aj napriek zmene na režisérskom poste chystá do kín 25. mája 2018.