Mark Wahlberg © S. Pakhrin (Flickr) Mark Wahlberg © S. Pakhrin (Flickr)

Mesačník Forbes rád vyrába zoznamy a včera prišiel čas zverejniť rebríček najlepšie zarábajúcich hercov. Na jeho vrchole sa ocitol Mark Wahlberg, ktorý z trónu zosadil Dwayna Johnsona.

Ak ste na vrchole rebríčka čakali niekoho iného, ani sa vám nedivím. Mark Wahlberg má síce na svojom konte dve nominácie na Oscara (ako herec za vedľajšiu rolu v kriminálnej dráme Na druhej strane / The Departed, 2006 a ako producent za film Fighter, 2010), no jeho posledné filmové role za veľa nestáli. Naposledy ste ho mohli v kinách vidieť v nepodarenom pokračovaní Transformerovskej franšízy a zaujímavé je, že mnohé z jeho predchádzajúcich filmov sa do našej distribúcie ani len nedostali.

Čaro jeho finančného úspechu tkvie vo zvyšujúcich sa honorárov, ktoré netrpia ani vtedy, keď sa filmu v kinách nedarí. Za posledný rok (presne od 1. júna 2016 do rovnakého dňa tohto roku) si na svoj účet za účinkovanie vo filmoch pripísal 68 miliónov dolárov.

Druhý najlepšie zarábajúci herec a bývalý wrestler Dwayne Johnson je celkom podobný príklad – za čerstvo zarobených 65 miliónov vďačí najmä B‑ečkovému Baywatchu a dobrodružnému Jumanji, ktorý sa chystá do kín v decembri.

© Paramount Pictures

Prvý trojicu uzatvára Vin Diesel, ktorému sa účinkovanie vo filmových sériách (Rýchlo a zbesilo 8, xXx, Strážcovia galaxie) vyplatilo na 54,5 milióna dolárov. Na štvrtom mieste sa ocitol Adam Sandler. Ten vďaka zmluve s Netflixom pokračuje v nakrúcaní bezhlavých komédií pre svojich skalných fanúšikov a na piate miesto Forbes posadil Jakieho Chana, ktorý zarába najmä na čínskom trhu.

V prvej desiatke nájdete ešte dve hollywoodske mená: sú nimi Robert Downey Jr. a nezničiteľný, hoci aktuálne zdravotne indisponovaný, Tom Cruise. Po nich nasleduje nám pomerne neznáma trojica indických hercov. Bollywoodsky filmový priemysel do rebríčka vytlačil Shaha Rukha Khana na ôsme miesto, deviate patrí Salmanovi Khanovi, ktorý účinkoval už v 85 filmoch a desiatku uzatvára Akshay Kumar.

Ak by ste sa chceli vybrať do kina na nejakého z najlepšie zarábajúcich hercov, odporúčam „akciového“ Zabijakovho osobného strážcu – dvaja herci z rebríčka za cenu jedného filmu. Samuela L. Jackson totiž nájdete na 13. priečke a jeho filmového kolegu Ryan Raynolds o dve miesta nižšie.

Podľa časopisu Forbes, prvá dvadsiatka najlepšie zarábajúcich hercov spolu zinkasovala neuveriteľných 720 miliónov dolárov. Ide o odhad neočistený od rôznych poplatkov a daní a založený na dátach z viacerých internetových stránok a na osobných rozhovorov s „insajdermi“

Zoznam najlepšie zarábajúcich herečiek vydal Forbes pred týždňom, 16. augusta, a na jeho vrchole je s 26 miliónmi Emma Stone. Natalia Robehmed, redaktorka časopisu Forbes poukazuje na výrazný nepomer medzi herečkami a hercami. Desať najlepšie zarábajúcich hercov totiž dovedna zarobilo až trikrát toľko, ako prvých desať najlepšie platených herečiek. Tým sa totiž dlhodobo vyhýbajú významné úlohy v tých najvýnosnejších filmových sériách a kasových trhákoch.