Batman, 1989, r. Tim Burton Batman, 1989, r. Tim Burton

Žilina 22. 8. 2017: Štrnáste potulky (nielen) filmového festivalu Kinobus povedú do Novej Dubnice, Dolnej Súče, Valaskej Belej a Chynorian. Od štvrtka 31. 8. až do nedele 3. 9. budú festivaloví účastníci/autobusoví cestujúci objavovať kiná a kultúrno-vlastivednú ponuku regiónu v blízkosti malebných Bielych Karpát. Vrcholov má každý ročník niekoľko – tento rok nimi sú napríklad 70 mm filmy v Novej Dubnici, výlet na vrch Krasín alebo aj 450-minútový film Satanské tango. Pozývame na Kinobus!

Festival Kinobus už viac ako 10 rokov mapuje a revitalizuje lokálne kultúrne domy a kiná ako centrá spoločenského života v obciach. „Miestne kiná a kultúrne domy sú dnes väčšinou zabudnuté, transformované alebo slúžia ako miesta príležitostných výpredajov,“ vysvetľuje jeden z organizátorov Martin Krištof z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. Výberu konkrétnej oblasti a 4 obcí vždy predchádzajú výpravy do regiónu a mapovanie aktuálneho stavu. „Potom, v spolupráci s miestnymi obyvateľmi a špičkovými súčasnými umelcami z rôznych oblastí, pripravujeme program, ktorý je šitý na mieru konkrétneho miesta, vychádza z jeho špecifík, kontextu a problémov,“ dopĺňa Martin.

Témou tohto ročníka sú „formáty“. Návštevníkov čakajú premietania 70 mm filmov v kine Panorex v Novej Dubnici, ale aj prehliadka najlepších scén z kinohitov na najmenšom 8 mm páse. V rámci sprievodného programu bude možné absolvovať prehliadku Novej Dubnice – „socialistického mesta na zelenej lúke“ – s komentárom teoretika architektúry Petra Szalaya, softvérovo-folklórne performance Matúša Kobolku a interpretov zo súboru Latovec z Dolnej Súče, vernisáž výtvarníka Michala Lacka a koncert Philipa Glassa v interpretácii Fera Királyho v obci brúseného krištáľu – vo Valaskej Belej.

Kinobus, to sú aj výlety, úvody k filmom v podaní Juraja Malíčka, Mateja Sotníka a obyvateľov navštívených miest, šoféri autobusov a výletní sprievodcovia, tento rok nimi budú divadelníci z pražskej zostavy Zapětdvanáct.

Kino Panorex v Novej Dubnici © Kinobus

V neposlednom rade sa účastníci zájazdu môžu tešiť na pestrú ponuku filmov. V posledný augustový deň si v programe nájdu napríklad drámu Nepodplatiteľní od Briana de Palmu či Satanské tango maďarského režiséra Béla Tarra. . Za pozornosť určite stojí psychedelický Futurologický kongres aj Dogville Larsa von Triera.

Súčasťou tohto ročníka je aj dvojdňová prehliadka panoramatických 70 mm filmov, ktorá sa bude konať v kine Panorex v Novej Dubnici. Panorex je dnes spolu s banskobystrickým amfiteátrom jediným miestom, kde je 70 mm filmy možné premietať. „Svojho času išlo o kráľovský formát, ktorý bol veľkosťou a hĺbkou obrazu, farebnosťou a zvukom dlhodobo neprekonanou technikou a umožnil množstvo formálnych a obsahových inovácií,“ vysvetľuje dramaturg a organizátor Kinobusu, Martin Krištof. V rámci prehliadky Panorex bude uvedených sedem titulov, ktoré mapujú zlaté obdobie panoramatického formátu, ako napríklad Batman Tima Burtona, Cigáni idú do neba alebo Starman.

Celý program a informácie o akreditácii nájdete na stránke www.kinobus.sk alebo na oficiálnej Facebookovej stránke projektu.