Z nakrúcania filmu Ostrým nožom © Nutprodukcia Z nakrúcania filmu Ostrým nožom © Nutprodukcia

Pred niekoľkými dňami sa začalo nakrúcanie prvého celovečerného filmu režiséra Teodora Kuhna. Venuje sa nevyriešenej vražde študenta Daniela Tupého, ktorá sa odohrala úvodom novembra 2005 na petržalskej strane Dunaja. Obvinená bola partia mužov z mafiánskej skupiny Piťovcov, no vyšetrovanie bolo v roku 2012 pre nedostatok dôkazov zastavené.

„Keď zavraždili Daniela Tupého, bol som zhruba v jeho veku. Ako mladý som skejtoval (…) a potýčky s náckami boli na bežnom poriadku. Nás sa to veľmi dotklo,“ vysvetlil v reportáži pre RTVS. Filmová tvorba Teodora Kuhna už tradične čerpá z jeho vlastných skúseností, či z prostredia, v ktorom vyrastal.

Napriek tomu, že tentoraz nejde o námet priamo z jeho života, v rozhovore pre CinemaView.sk už v roku 2012 označil vraždu Daniela Tupého a jej dohru na súde za jednu „z najväčších nespravodlivostí, ktoré si moderné dejiny Slovenska pamätajú,“ ktorá si zaslúži filmové spracovanie, ktoré by bolo divácky úspešné, no bez toho, aby utrpela umelecká či profesionálna stránka filmu. Ako režisér pociťoval, že v slovenskej hranej tvorbe popri dokumentoch či snímkach zasadených do obdobia bývalého režimu zatiaľ chýba reflexia aktuálneho diania.

Kontrola záberu ••• #ostrymnozom #director #actor #actorslife #set #film #movie #filmcrew #cinematography #scene

A post shared by Ostrým nožom (@ostrymnozomfilm) on

Na scenári spolupracoval s Jakubom Medveckým, s ktorým robil aj na svojom študentskom filme Vox Populi (2014). Počas výskumu pre film sa rozprávali s rodičmi Daniela Tupého, policajtmi aj novinármi, zúčastnili sa i súdnych pojednávaní. „V prvom rade je to príbeh otca, ktorému zabijú syna. Má, samozrejme, aj politické aspekty, ale hovorí vo všeobecnosti o stave justície, o stave polície, stave prokuratúry.“

Nakrúcanie prebieha na rôznych miestach Bratislavy a aktuálne aj v priestoroch opustenej výškovej budovy RTVS, ktoré suplujú chodby súdu. Úlohu otca zavraždeného študenta stvárni Roman Luknár, jeho syna Daniela si zahrá David Hartl. Snímka s pracovným názvom Ostrým nožom sa venuje najmä márnemu boju s nefunkčným súdnym systémom a apatickou políciou, ktorú bude zosobňovať český herec Miroslav Krobot a Marián Mitaš.

Čím viac sa nechá postava otca vťahovať do vyšetrovania, tým viac sa bude rozpadať jeho vzťah s manželkou a dcérou. Najťažšie roky jeho života sa z boja za spravodlivosť nakoniec zmenia na záchranu vlastnej rodiny.

Teodor Kuhn je síce na poli celovečerného filmu nováčikom, no veľmi zaujímavá bola už jeho študentská krátkometrážna tvorba. Tá vynikala najmä autentickým stvárnením rôznych sociálnych problémov a prácou s nehercami. Jeho talent dokazuje napr. aj oceňovaný študentský film Momo.

Snímku Ostrým nožom s viac ako polmiliónovým rozpočtom podporil Audiovizuálny fond aj český Státní fond kinematografie. Nakrúcanie sa má uzavrieť na konci septembra a v kinách bude film na budúci rok.