Vtedy v Hollywoode © 2019 ITA Film.sk Vtedy v Hollywoode © 2019 ITA Film.sk

Tak ako každý rok, aj tento nám mesiac december zahajuje očakávanú sezónu najprestížnejších filmových ocenení. Jednou z najviac očakávaných udalostí je aj 77. ročník udeľovania ceny Zlatý glóbus. Nominácie boli zverejnené 9. decembra a na ich výbere sa podieľala Hollywood Foreign Press Association, ktorá sa skladá z 90 žurnalistov z celého sveta.

O cenách Zlatých glóbusov sa dá aj v širšom slova zmysle hovoriť aj ako o predpovediach pre nominácie na Oscarov. Nie vždy však má kritikmi milovaný film, ktorý sa objaví medzi kandidátmi na Zlatý glóbus zaručené miesto aj na udeľovaní cien akadémie. Minulý rok získali Zlatý glóbus filmy Bohemian Rhapsody (najlepší film – dráma) a Zelená kniha (Green Book) (najlepší film – komédia, muzikál). Bohemian Rhapsody neskôr vyhralo aj Oscara za najlepší film roku 2018. Herci ako Rami Malek, Olivia Coleman, Mahershala Ali a Regina King, ktorí všetci vyhrali cenu akadémie, boli najskôr výhercami aj Zlatého glóbusu.

Avšak veľmi chválený herecký výkon Timothée Chalameta vo filme Beautiful Boy, za ktorý získal okrem Zlatého glóbusu aj mnoho iných nominácii ako herec vo vedľajšej úlohe sa nedočkal rovnakého uznania pred členmi Akadémie, čo veľa ľudí pobúrilo. Rovnako dopadol aj film Crazy Rich Asians. Napriek nominácii za najlepší film na Zlatých glóbusoch sa na Oscaroch neobjavil.

Tento rok patria medzi nominovaných na Zlatý glóbus a legendárne mená ako Al Pacino, Laura Dern či Antonio Banderas v kategóriách najlepší herec/herečka v hlavnej aj vedľajšej úlohe. Z filmov je to zmes produkcie Netflixu a ikonických filmárov ako Quentin Tarantino či Martin Scorsese. Obaja majú spolu s ďalšími režisérmi niekoľko nominácii. Bohužiaľ, nie všetkým filmom, ktoré sa jednoznačne mali nachádzať medzi nominovanými sa ušlo miesto a to v rozličných kategóriách. Na Zlatých glóbusoch neuvidíme snímky ako Us, Midsommar, Ad Astra a ani jeden z najlepšie hodnotených animákov tohto roku I Lost My Body. Ďalej ani filmom Little Women, The HustlersParazit sa nedostalo patričnej pozornosti.

Všetky nominácie za rok 2019 sú dostupné na oficiálnej stránke Zlatých glóbusov.