Udeľovaniu cien Americkej filmovej a televíznej akadémie za snímky uvedené v roku 2022 podľa očakávaní dominoval multižánrový náklad Všetko, všade, naraz (Everything Everywhere All at Once), ktorý premenil 7 z 11 nominácií.

Z ocenenia sa viackrát počas večera tešili autori tejto netradičnej, ale o to viac potrebnej snímky Daniel Kwan a Daniel Scheinert. Okrem ceny za najlepší film si odniesli aj tie pre najlepšiu réžiu a najlepší pôvodný scenár. K tomu však Michelle Yeoh premenila nomináciu na najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, čím sa stala vôbec prvou ázijskou herečkou, ktorá získala toto ocenenie. Ke Huy Quan, ktorý stvárnil vo filme jej manžela, a ani nie je v prvom rade herec, ale choreograf bojových scén, získal Oscara za najlepší výkon herca vo vedľajšej úlohe. V rovnakej kategórii pre herečky zvíťazila Jamie Lee Curtis, pre ktorú je to tiež jej prvý Oscar. Snímke sa zadarilo aj v strihu, kde si cenu odniesol Paul Rogers, ktorý odviedol naozaj výbornú prácu a popri režijnom duu má veľký podiel na tom, že divák sa v zbesilom tempe snímky nestratí.

Everything Everywhere All at Once © 2022 A24

Silným momentom večera bolo aj udelenie ceny pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe, ktorú si odniesol Brendan Fraser za úlohu v dráme Darrena Arofonského Veľryba (The Whale). Pre herca, ktorý svojho času dominoval kinám, je to zavŕšenie niekoľkoročnej snahy o návrat do prvej ligy. Po roku 2009 kombináciou vážnych zdravotných problémov a iných osobných problémov vypadol z kvalitnejších produkcií a hlavných úloh.

Cenu pre najlepší zahraničný celovečerný film získal nemecký Na západe nič nové (All Quiet on the Western Front), čo je aj veľké víťazstvo pre Netflix. Svojská adaptácia literárnej klasiky od režiséra Edwarda Beregera premenila aj nominácie v kategóriách najlepšia kamera, pôvodný soundtrack a výprava.

Z ďalších ocenených za zmienku stoja najlepší animovaný celovečerák Pinocchio Guillerma del Tora, najlepší zvuk pre Top Gun: Maverick, či najlepšie vizuálne efekty pre Avatara: Cestu vody.

Kompletný zoznam ocenených aj nominovaných nájdete na oficiálnej stránke Akadémie.