Nicolas Winding Refn © 2011 Cambridge Film Festival Nicolas Winding Refn © 2011 Cambridge Film Festival

Už 14. mája sa začne medzinárodný filmový festival v Cannes, na ktorom sa popri desiatkach celovečerných a krátkych filmov dočká uvedenia, ako len vôbec tretí seriál v dejinách festivalu, prvý seriál dánskeho filmára Nicolasa Winding Refna. Ten si svetovú popularitu získal v roku 2011 vďaka akčnej dráme Drive s Ryanom Goslingom v titulnej úlohe. Dovedna má na konte desať celovečerných filmov, z toho ku všetkým s výnimkou Drive napísal aj scenár.

Seriálová novinka s názvom Too Old to Die Young nebude síce jeho prvá skúsenosť s televíziou, pred desiatimi rokmi režíroval jednu z adaptácii románu Agathy Christie o slečne Marplovej, ale tentoraz pôjde o jeho vlastný seriál. Na festivale Cannes odpremierujú prvé dva epizódy z celkového počtu desať. V prípade úspechu by nemalo ostať len pri jednej sérii.

Hlavným hrdinom seriálu bude mladý policajt Martin (Miles Teller známy napr. z Whiplash), ktorý sa po vražde svojho partnera ocitá vo svete podsvetia plnom nájomných vrahov, vojakov Yakuzy, zabijakov kartelu z Mexika, ruskej mafie, či tínedžerských gangov. A to všetko v uliciach Los Angeles. Zo známejších tvárí sa tu objaví aj William Baldwin.

Seriál sa po festivalovej premiére objaví v globálnej distribúcii Amazonu 14. júna. O produkciu sa stará priamo Amazon Studio, ktoré má na konte už viacero kvalitných filmov ako napr. Manchester by the Sea. Refnov seriál je tak súčasťou intenzívnej snahy urobiť z Amazon Prime Video silného konkurenta pre Netflix. Badať to najmä posledných šesť rokov, a keďže výsledky boli stále neuspokojivé, majiteľ Jeff Bezos ohlásil ešte väčšie investície do vlastného obsahu. Sympatický je aj dôraz na kvalitu, ktorý u Netflixu často absentuje.

Nicolas Winding Refn všetkých desať dielov režíroval a spolu s americkým oceňovaným komixovým tvorcom Edom Brubakerom napísal scenáre. Pre Brubakera je to prvá práca v audiovizuálnej oblasti vôbec, ale komixy k tomu majú rozhodne blízko. Zaujímavosťou je, že podľa neoficiálnych informácii, bude mať každý diel okolo 90 minút, takže pôjde v podstate o sériu filmov.

Podľa mála dostupných informácií a trailera sa fanúšikovia Refnových doterajších filmov majú na čo tešiť. Jeho rukopis je to nepopierateľný a ako je u neho zvykom, výrazný bude aj soundtrack. O ten sa postará skladateľ Cliff Martinez, ktorý s Refnom už viackrát spolupracoval.