Z nakrúcania filmu Avatar, 2009 © 20th Century Fox Z nakrúcania filmu Avatar, 2009 © 20th Century Fox

Ak niekto zvládne ustriehnuť nakrúcanie štyroch na seba nadväzujúcich filmov naraz, tak práve režisér James Cameron. Projekt sa naplno rozbehol štyri roky po tom, ako Cameron ohlásil svoj zámer nakrútiť pokračovania.

Podľa vyjadrení, ktoré poskytol magazínu Entertainment Weekly, jeho deň v súčasnosti pozostáva z toho, že kontroluje vytvorené virtuálne prostredie a absolvuje herecké skúšky s ústrednými hviezdami filmu.

Do svojich hereckých rolí sa vráti celá základná zostava, teda Sam Worthington v roli bývalého vojaka Jakea Sullyho, Sigourney Weaver ako doktorka Grace Augustine, Stephen Lang v roli brutálneho a neoblomného plukovníka Milesa Quaritcha a napokon aj Zoe Landana ako domorodkyňa Neytiri.

Termín ukončenia nakrúcania známy nie je, no rozpočet na toto megalomanské nakrúcanie sa odhaduje na neuveriteľnú jednu miliardu dolárov. Prvý zo štvorice filmov by mal prísť do kín 18. decembra 2020, ďalšie budú nasledovať v roku 2021, premiéra tretieho je plánovaná na rok 2024 a séria sa uzavrie o rok na to. Všetky filmy majú stanovené predvianočné decembrové dátumy premiér.

O Jamesovi Cameronovi je všeobecne známe, že ho stále neprešlo nadšenie z 3D technológie, ktorú vyvinul pri nakrúcaní Avatara, ktorý mal premiéru v roku 2009. Pokračovaniam teda určite tretí rozmer chýbať nebude. Otázne skôr je, či si Cameron splní svoj sen a vyvinie novú technológiu premietania, na ktorú by neboli potrebné okuliare.