Avatar, 2009 © 20th Century Fox

Historicky finančne najúspešnejší film, ktorý celosvetovo zarobil takmer 2,8 miliardy dolárov, sa dočká nielen jedného, ale až štyroch pokračovaní. Štúdio Weta Digital, ktoré sa podieľalo aj na prvom Avatarovi, už začalo na sequeloch pracovať.

Štúdio Weta Digital, ktoré sídli na Novom Zélande, založil v roku 1993 režisér Peter Jackson s Richardom Taylorom a Jamiem Selkirkom. Pracovalo na špeciálnych efektoch všetkých filmov zo série Pána prsteňov i Hobbita, na svojom konte má šesť sošiek Oscara a nedávno dokončilo digitálne efekty na filme Vojna o planétu opíc a na Bessonovom Valerianovi a meste tisícich planét.

James Cameron sa na spoluprácu, zdá sa, teší: „Odkedy sme urobili Avatara, Weta neustále dokazovala, že robí tie najlepšie počítačovo generované animácie, tie najľudskejšie, tie najživšie a najrealistickejšie efekty na svete. To, samozrejme, znamená, že ich môžem tlačiť ešte ďalej.“

O svojej vízii technologického pokroku hovoril už v októbri minulého roku, keď preberal čestné členstvo od Spoločnosti filmových a televíznych inžinierov (Society of Motion Picture and Television Engineers). Na ceremoniáli povedal, že sa bude snažiť vyvinúť lepšie nástroje a pracovné p, ktoré by mali priniesť vyššiu kvalitu a lepší divácky zážitok. „Stále som veľmi nadšený z technológie 3D, ale potrebujeme jasnejšiu projekciu a myslím, že to dosiahneme – bez okuliarov.“

V pokračovaniach by sa mali objaviť viacerí herci z prvého filmu. Na pľac sa okrem ústrednej dvojice – Sam Worthington a Zoe Saldana – vráti aj Joel David Moore, Stephan Lang a Sigourney Weaver. V apríli tvorcovia na oficiálnej Facebookovej stránke filmu Avatar oznámili aj dátumy premiér všetkých štyroch plánovaných filmov.

Prvé pokračovanie by sme mali v kinách vidieť 18. decembra 2020 a druhé takmer presne o rok na to, 17. decembra 2021. Po trojročnej pauze sa tretie pokračovanie objaví v kinách 20. decembra 2024 a štvrté o rok na to, 19. decembra 2025.