Potom, čo sa v kinách v roku 1987 objavil prvý RoboCop, sa tento priekopnícky film dočkal ešte viacerých pokračovaní v podobe filmov i hraných a animovaných seriálov, v roku 2014 sa dokonca objavil aj reboot pôvodného filmu. Nikdy však už na RoboCopovi nepracovali pôvodní tvorcovia.

Až doteraz. Nevracia sa síce aj režisér Paul Verhoeven (nemá rád pokračovania), ale štúdio MGM sa rozhodlo vrátiť k scenáru, ktorý ešte v 80. rokoch začali písal Ed Neumeier a Michael Miner, ako priame pokračovanie svojho debutu. Plány im však skrížil štrajk scenáristov v roku 1988, kvôli ktorému nemohli písať. Produkcia potom najala a touto úlohou poverila komiksového tvorcu Franka Millera.

RoboCop Returns, ako sa bude toto priame pokračovanie volať (tie doterajšie bude ignorovať), vychádza z materiálu, ktorý Ed a Michael vytvorili, ale napísaním finálneho scenára bol poverený Justin Rhodes. Ide o začínajúceho scenáristu, o ktorom je ťažké, čo to napísať, ale štúdia mú zdá sa dôverujú. V predprodukcii je viacero filmov, podľa jeho scenárov a napísal aj nového Terminátora, ktorý sa práve nakrúca. Obaja pôvodní scenáristi sú však do projektu zapojení ako producenti, mali by teda na nováčika dozrieť.

RoboCop ©1987 Orion Pictures

Réžie snímky sa ujme Niel Blomkamp. V roku 2009 dobyl srdcia fanúšikov sci-fi žánru nesmierne vydareným akčným thrillerom District 9. Potom však nasledovali dve vlažne priate pokusy, po ktorých sa tento talentovaný Juhoafričan utiahol do svojho nového štúdia kdesi v Kanade. V ňom stihol vyprodukovať už sedem krátkometrážnych filmov. Mnohé z nich stoja za pozretie.

V každom prípade, nie je to vôbec zlé meno pre RoboCopa, keďže Blomkamp vie naozaj dobre pracovať s akčnými scénami a jeho obľúbené prostredie úpadku a chudoby sa do RoboCopa výborne hodí. Jeho osobným cieľom je navyše priblížiť pokračovanie, čo najviac originálu. Tak snáď sa mu to podarí.

Dátum premiéry ešte nebol stanovený, ale keďže je produkcia filmu len na začiatku, skôr ako o dva-tri roky to určite nebude.