Niť z prízrakov / Phantom Thread, 2017 © CinemArt SK Niť z prízrakov / Phantom Thread, 2017 © CinemArt SK

Daniel Day-Lewis, jeden z najlepších hercov svojej generácie, ktorý historicky ako prvý a zatiaľ stále jediný získal troch Oscarov za najlepší herecký výkon, oznámil nečakane svoj zámer po svojom poslednom filme odísť do dôchodku. Je to veľká škoda, keďže Day-Lewis bol veľmi vyberavý, čo sa jednotlivých úloh týka a dovedna sa objavil len v 19 celovečerných filmoch a v zopár televíznych produkciách.

Medzi mnohými jeho snímkami ubehli bežne aj roky. Naposledy sme ho mohli vidieť v roku 2012 v Spielbergovej historickej dráme Lincoln. Žiadne podrobnosti o svojom rozhodnutí neposkytol, ale bol známy svojou veľmi náročnou hereckou metódou, keď sa do postáv doslova vžíval aj mimo samotného nakrúcania a neváhal sa naučiť aj cudziu reč, ak mal pocit, že to role pomôže.

Jeho posledným filmom sa tak stane aktuálne už dokončená dobová snímka Phantom Thread, ktorá síce vzniká v americkej produkcii, ale odohráva sa v jeho rodnom Londýne. Premiéra je naplánovaná na 25. decembra a nedávno tak bol zverejnený prvý trailer.

Phantom Thread je autorským filmom Paula Thomasa Andersona, ktorý s Day-Lewisom už pracoval na filme There Will Be Blood, ktorým obom priniesol nomináciu na Oscara. Day-Lewisa svoju po druhýkrát premenil.

Príbeh sa odohráva v 50. rokoch 20. storočia v prostredí londýnskej vysokej módy. Hlavnou postavou je módny návrhár Reynolds Woodcock (Daniel Daly-Lewis), ktorý spolu so svojou sestrou Cyril (Lesley Manville) patrí medzi prominentov módneho sveta. Oblieka členov kráľovskej rodiny, či filmové hviezdy. Ako uznávaný a bohatý starý mládenec nemá núdzu o ženskú pozornosť, ale jeho v pevných koľajách zabehnutý život naruší stretnutie s celkom obyčajnou mladou ženou Almou (Vicky Krieps).

Z tohto popisu to nemusí znieť až tak zaujímavo, ale pozrite si trailer. Myslím, že sa môžete tešiť na výnimočný herecký koncert, ktorý bude dôstojným ukončením výnimočnej kariéry Daniela Day-Lewisa.