Chľast © Film Europe 2020 Chľast © Film Europe 2020

Dánsky film Chľast režiséra Thomasa Vinterberga zaujal nielen našich redaktorov, ale aj americkú filmovú akadémiu, ktorá mu udelila Oscara v kategórii pre najlepší cudzojazyčný film. Teraz dostane vlastný remake v hollywoodskej produkcii.

Film Chľast rozpráva príbeh štyroch učiteľov, ktorých život upadá do nudnej rutiny. Stereotyp sa snažia zahnať experimentom, pri ktorom si budú udržiavať malú hladinu alkoholu v krvi. Samozrejme, nezaobíde sa to bez problémov. Chľast však nie je len obyčajnou kritikou alkoholu, viac sa zameriava na dôvody, pre ktoré k nemu ľudia vzhliadajú.

Jedným z producentov remaku má byť aj Leonardo DiCaprio. Špekuluje sa o tom, že si zahrá aj hlavnú úlohu, ktorú v origináli stvárnil dánsky herec Mads Mikkelsen. Ďalším producentom je aj režisér pôvodnej snímky Vinterberg, ktorý pri nedeľňajšej ďakovnej reči za Oscara venoval cenu svojej dcére, ktorá tragicky zomrela len pár dní pred začiatkom natáčania. Vinterberg v jednom z rozhovorov na otázku o možnosti remaku pripomenul, že aj jeho staršie filmové hity Hon a Rodinná oslava boli v minulosti pretvorené do podoby divadelných hier. Podľa neho môže nová podoba priniesť zaujímavé umelecké rozmery a prekvapiť iným pohľadom. Kto napíše scenár sa zatiaľ nevie, je však isté, že Vinterberg sa na ňom podieľať nebude.

Zaujímavosťou je, že na odkúpenie práv na filmovanie sa pôvodne konala aukcia. Vyhrala trojica produkčných spoločností, v jednej z nich figuruje Leonardo DiCaprio ako spoluvlastník.