Americká filmová akadémia, ktorá každoročne udeľuje prestížnych Oscarov, koncom marca na zasadnutí správnej rady schválila upravené pravidlá. Týkajú udeľovania nominácií na Oscara, ako aj reklamných aktivít súvisiacich s filmami nominovanými na budúcoročný okrúhly 90. ročník udeľovania cien. Pravidlá sa podľa odporúčaní výborov akadémie upravujú každoročne.

Regulácie pre nominácie a hodnotenie Oscarových snímok sú pomerne rozsiahle a podrobné. Tohtoročné zmeny, napríklad, upravujú počet producentov, ktorí môžu byť za jeden film nominovaní v kategórii Najlepší film, či počet udelených zlatých sošiek, ak cenu za najlepšiu originálnu hudbu získa skupina skladateľov. Nuž, komponistické tímy sa budú musieť odteraz zmieriť len s jednou.

Medzi výraznejšie zmeny patrí spresnenie kritérií pre dokumentárne filmy. Na Oscara môžu zabudnúť producenti tých filmov, ktoré sa distribuujú ako séris kratších diel. Úpravu pravidiel iniciovali po tom, ako si sošku Oscara vo februári odniesol takmer osemhodinový titul O.J.: Made in America o afroamerickom hviezdnom hráčovi futbalu a hercovi, ktorý si v súčasnosti odpykáva 33-ročný trest za lúpež a únos. Aby sa dokument, teda presnejšie päťdielna séria dokumentov, kvalifikoval do oscarového výberu, uviedli ho aj do bežnej, hoci limitovanej, kinodistribúcie a špeciálne predstavenie pripravili počas festivalu Sundance a na Tribeca Film Festival.

O.J.: Made in America, 2016 (ESPN Films)

Režisér Ezra Elderman háji svoje úmysly tým, že pôvodne malo ísť o dlhší dokumentárny film a nie sériu, do ktorej sa snímka mapujúca desaťročia americkej histórie nafúkla. Hoci sa kritici zhodujú na kvalitách dokumentu, idea je jasná. Oscary majú zostať čisto filmovou záležitosťou a čokoľvek, čo sa svojim formátom hodí viac do televíznej produkcie a distribúcie, sa o ocenenie uchádzať nemôže. O.J.: Made in America sa teda stal prvým a pravdepodobne aj posledným dokumentom svojho typu so zlatým Oscarom na poličke.

O čosi väčšiu bázeň vyvolávajú nové pravidlá pre animované celovečeráky. Filmoví komentátori špekulujú, že by mohli priťažiť menej známym animovaným snímkam, ktorým sa viackrát za pätnásťročnú históriu kategórie podarilo vytesniť z finálovej pätice niektorý zo známejších veľkorozpočtových animákov produkčných gigantov ako Disney, DreamWorks, Warner Bros. a pod. Zmena prináša nielen rozšírenie hlasovacej bázy Akadémie, ale aj uvoľnenie podmienok pre uznanie nominácií.

Pieseň mora / Song of the Sea, 2016 (WestEnd Films)

Kým doteraz o nomináciách rozhodovala len úzka skupina členov Akadémie (ich počet sa v kuloároch odhaduje na 150 až 200 členov), nominácie budú odteraz otvorené všetkým členom, ktorých je viac ako päťtisíc. Namiesto kinoprojekcií, ktorých sa hlasujúci museli zúčastniť a ktoré Akadémia prísne kontrolovala, sa bude systém tak ako aj v iných kategóriách opierať o čestnosť členov akadémie, ktorí si svoje povinné dve tretiny filmov, ktoré spĺňajú kritériá nominácie, môžu pozrieť akokoľvek budú chcieť.

Podľa Scotta Feinberga, ktorý rozhodnutie správnej rady Akadémie rozobral v článku pre The Hollywood Reporter, v pôvodnom, prísnejšom, systéme o nomináciách rozhodovali najmä starší členovia Akadémie, veteráni remesla, ktorí boli náchylnejší uprednostniť tradičné animátorské postupy pred modernými digitálnymi produkciami. So zmenou pravidiel teda môžeme očakávať aj menej nízkorozpočtových či nezávislých animákov vo finálnej pätici nominovaných.