Moonlight © 2016 ASFK Moonlight © 2016 ASFK

Uplynulú noc sa v Los Angelos udeľovani najsledovanejšie filmové ceny americkej Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Dohromady je ich 24, my sa v tomto krátkom článku pozrieme len na tie najdôležitejšie z nich.

Favorizovaný La La Land nepremenil nomináciu na Najlepší film, ale uspel vo viacerých iných kategóriách. Ocenenie za réžiu si odniesol Damien Chazelle, za najlepšiu pôvodnú hudbu jeho dlhoročný spolupracovník Justin Hurwitz a Emma Stone za najlepší ženský herecký výkon. K tomu ešte pribudli sošky za najlepšiu filmovú pieseň (City of Stars), kameru a výpravu. V podstate všetci, ktorí mohli za pôvab a úspechy tohto jazzového muzikálu, neodišli na prázdno. Nakrátko obišiel len Rayn Gosling.

V hlavnej kategórii nakoniec v hlasovaní americkej filmovje akadémie zvíťazil titul, s ktorým La La Land bojoval o prvé miesto v mnohých anketách a rebríčkoch najlepších filmov minulého roka. Dráma Moonlight o ťažkom detstve a dospievaní černošského chlapca na americkom predmestí okrem hlavnej ceny brala túto noc aj ocenenie pre najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, ktoré putovalo do rúk Mahershala Aliho a za najlepší adaptovaný scenár z pera Barryho Jenkinsa a Tarella Alvina McCraney. Film bol pôvodne nerealizovanou divadelnou hrou.

Treťou úspešnou snímkou je Manchester by the Sea, ktorá sa do našich kín dostáva pod názvom Miesto pri mori. Podobne ako Moonligth aj toto je dráma o pohnutom živote obyčajných ľudí, tu ich mnohé trápenia spôsobil alkohol. Ocenenie za najlepší mužský herecký výkon si za tento film odniesol Casey Affleck, ktorý už viackrát dokázal, že je omnoho lepší herec ako jeho brat Ben. Režisér Kenneth Lonergan bol zas ocenený za najlepší pôvodný scenár.

Cenu pre najlepší cudzojazyčný film získala iránska dráma The Salesman (u nás ako Klient) režiséra a scenáristu Asghara Farhadiho, ktorý získal tohto Oscara už v roku 2012 za Rozchod Nadera a Simin (The Separation of Nader from Simin, 2011).

Zahraničná snímka uspela aj v kategórii najlepšieho krátkeho hraného filmu. Oscar tak putuje k naším južným susedom. Získala ho maďarská dvojica Kristof Deák a Anna Udvardy za snímku Školský zbor (Mindenki, 2016).

Komletný prehľad ocenení vrátane technických kategórii nájdete napr. tu.