Bohemian Rhapsody © 2018 20th Century Foxa Bohemian Rhapsody © 2018 20th Century Foxa

Tento rok bol na filmové pecky poriadne nabitý a my sme sa mohli tešiť na pestré predávanie cien. Ešte pred samotným udeľovaním Oscarov tu sú však Zlaté glóbusy, ktoré slúžia ako taký „predvýber“ toho, čo môžeme očakávať práve na Oscaroch.

V kategórii Najlepšia film – dráma vyhrala Bohemian Rhapsody, ktorá sa teší obrovskej diváckej popularite. Niet sa čomu čudovať, je to predsa film o Queenoch! Túto výhru spečatil Rami Malek, ktorý stvárnil Freddieho Mercuryho a odniesol si cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe.

Pozitívnym prekvapením bola kategória Najlepší film – muzikál/komédia, v ktorej si namiesto očakávanej Návrat Mary Poppins ocenenie odniesol menší road movie Green Book. V ňom si hlavnú úlohu zahral Viggo Mortensen (Aragorn z Pána Prsteňov) a vo vedľajšej úlohe mu sekundoval Mahershala Ali, ktorý si vyslúžil ocenenie za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. V kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe si cenu odniesla Regina King za film If Beale Street Could Talk (nová snímka od režiséra Moonlightu).

Tak trochu snobská výhra bola v kategórii najlepšia herečka v dráme, kde sa fanúšikom Lady Gagy nesplnili sny a cena poputovala do rúk Glen Close. Jej ocenenie sa skôr dá brať ako cena za celoživotné dielo, než za práve hereckú úlohu vo švédsko-britskej snímke The Wife a uvidíme, či sa Akadémia na Oscaroch rozhodne rovnako. Lady Gaga však vyhrala v kategórii najlepší originálny song so skladbou Shallows z filmu Zrodila sa hviezda, čo je naozaj zaslúžená výhra.

V kategórii najlepšia herečka – muzikál/komédia vyhrala Olivia Colman za film The Favourite. Trochu mi je ľúto Emily Blunt, ktorá tu bola nominovaná za Mary Poppins Returns, pričom všetci vieme, že jej herecký výkon roka bol v horore Tiché miesto. Najlepším hercom v tejto kategórii je Christian Bale, ktorý si zahral v životopisnej dráme Vice. (Ani vám jeho zaradenie v tejto kategórii nedáva zmysel?)

Roma (2018) © Netflix

Asi najviac zaslúžená cena pristála do rúk Alfonsa Cuaróna v kategórii najlepšia réžia. Jeho čiernobiela mexická snímka Roma dostala u nás na webe absolútne hodnotenie a rovnako ju ocenili aj na Zlatých glóbusoch, kde vyhrala v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Ak sa ju na Oscaroch rozhodnú nominovať aj v hlavnej kategórii a nie iba v cudzojazyčných filmoch, Queeni to budú mať veľmi ťažké.

Prekvapenie nás čakalo aj v kategórii najlepší animovaný film. Očakávanú výhru Rodinke Úžasných 2 dokázal vytrhnúť „Pavúči Muž“ v animáku Spider-Man: Paralelné svety. Filmové ceny uzavrieme kategóriou najlepšia hudba, kde nevyhral ani muzikál od Disneyho, ani rapový soundtrack v Black Pantherovi, ale hudba zo životopisnej snímky Prvý človek od Justina Hurwitza. Ten má na konte napríklad už hudbu k filmom La La Land a Whiplash.

Na Oscaroch nás teda čaká plno istôt, no môžeme sa určite tešiť aj na viacero prekvapení.

K televíznym cenám len stručne. V kategórii najlepší seriál – dráma uspel dobový špionážny triler The Americans televíznej siete FX, ktorý sa po šiestich sériách dočkal v minulom roku vyvrcholenia. Ako najlepší seriál – muzikál/komédia bodoval The Kominsky Method od Netflixu, v ktorom jednu z dvoch hlavných úloh stvárnil Michael Douglas. Ten za ňu získal cenu pre najlepšieho herca.

Pre detailnejšie výsledky a nominácie si môžete pozrieť priamo web Golden Globes.