The Irishman © 2019, Netflix The Irishman © 2019, Netflix

Pokiaľ ste o filme The Irishman nič nepočuli a nie je vám známa ani súvisiaca tvorba Martina Scorseseho, v tomto článku si zhrnieme všetko dôležité.

Mladšie publikum by mohlo poznať aspoň Scorseseho novšie snímky ako Vlk z Wall Street, Prekliaty ostrov, Skrytá identita alebo Letec. Všetky tieto filmy majú jedného spoločného menovateľa a tým je Leonardo Di Caprio. Veru, jedny z najlepších úloh aké Di Caprio v kariére dostal boli práve tie od Scorseseho. Táto dvojica spolu dlhoročne pracuje a dá sa povedať, že Scorsese spravil z Di Capria hviezdu, ktorou dnes je.

Nebol to však jediný herec, ktorý vďaka Scorseseho geniálnym snímkam dosiahol veľkú slávu. Ďalším je herecká legenda Robert De Niro. Všetko to začalo drsnou snímkou Špinavé ulice, pokračovalo cez psychologickú drámu Taxikár a životopis Zúriaci býk až po jedny z najlepších gangsterských filmov Casino a Mafiáni. Vo všetkých týchto filmoch (a bolo ich ešte viac) si De Niro zahral hlavnú úlohu. A sú to práve Mafiáni, ktorí sú často skloňovaní ako Scorseseho najlepší film. Niet sa čomu čudovať, ide o bezchybné dielo, ktoré vynieslo Oscara za vedľajšiu postavu Joevi Pescimu.

Aby sme sa však konečne dostali k The Irishman, Scorsese si vo svojich 76 rokoch povedal, že chce nakrútiť opäť drsnú gangsterku podľa skutočných udalostí a zavolal si svojich dvorných hercov. Do hlavnej úlohy drsného Íra obsadil Roberta De Nira a spolu s ním sa vo filme objavia aj Joe Pesci, Al Pacino a Harvey Keitel, ktorý stvárnil hlavnú postavu v prvom Scorseseho celovečernom filme, romantickej dráme Kto mi klope na dvere? (Who’s That Knocking at My Door?, 1967).

The Irishman je adaptáciou skutočného príbehu nájomného vraha Franka Sheerana (Robert De Niro), ktorý sa popri práci pre odbory zapletie s mafiánskou rodinou Russella Bufalina (Joe Pesci). Rozsiahle prípady korupcie a vrážd vyvrcholia zmiznutím šéfa odborov Jimmyho Hoffu (Al Pacino), čo je prípad dobre známy aj mimo USA.

Ako je teda možné, že film so silným skutočným príbehom, fantastickým režisérom a hereckými legendami bol odmietnutý Holywoodom a jeho produkciu musel zaplatiť Netflix?

Dôvodov je hneď niekoľko a všetky spolu súvisia. Za prvé – snímka stála 160 miliónov dolárov a podľa všetkého tak pôjde o najdrahší gangsterský film vôbec. Nie sú to však výplaty hercov a marketing, ktoré by mohli vysvetliť tento rozpočet. Scorsese sa totižto rozhodol, že viacero hercov vďaka počítačovej technológii digitálne omladí o 30 rokov. Podobné omladenie sme mohli vidieť nedávno v Captain Marvel, kde takto omladili Samuela L. Jacksona. V súčasnosti ide o jednu z najdrahších technológii vôbec, a keď ju chcete mať spravenú uveriteľne, financie iba tečú.

Druhým dôvodom, prečo film uvidíte iba v niekoľkých vybraných kinách a inak len na Netflixe, je fakt, že daní herci aj napriek svojim kvalitám nedokážu priviesť do kín masu divákov. Ak vezmeme do úvahy aj to, že ide o gangsterku, ktoré prakticky nikdy neboli zvlášť zárobkové – často prerábali alebo ledva zvládli pokryť náklady – nedá sa hollywoodským štúdiám diviť, že nechceli riskovať. Nedávna história a inak skvelé snímky ako Black Mass s Johnym Deppom, či Legendy zločinu s Tomom Hardym sú v tomto smere výborným príkladom.

Ako je teda možné, že sa Netflixu vyplatilo investovať do takejto snímky? Nevyplatilo, aspoň nie priamo. Funguje však na inom princípe ako filmové štúdiá, a keďže má stabilné a stále rastúce príjmy od predplatiteľov, môže si dovoliť investovať do filmov a seriálov, ktoré by na seba v iných podmienkach nezarobili. V tomto prípade mu ide aj o prestíž. Možno sa mu podarí zopakovať úspech podobný minuloročnému čiernobielemu filmu Roma od Alfonsa Cuaróna a získať viacero Oscarov.

Podľa dostupných informácií a prvého traileru to vyzerá tak, že The Irishman má šancu stať sa novodobou gangsterskou klasikou. Presvedčiť sa o tom budeme môcť už počas jesene. Snímka má premiéru 27. septembra na New York Film Festival.