Cenzorka © Punkchart films Cenzorka © Punkchart films

Naším zástupcom pri udeľovaní prestížnej ceny americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film bude snímka režiséra Petra Kerekesa Cenzorka.

Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). „Veľmi si vážime odvahu členov SFTA, že vybrali náš film o sile materstva za múrmi ukrajinského väzenia a dokázali podporiť rozrastanie našej kinematografie za mentálne hranice našich lokálnych tém,“ vyjadrili sa režisér Peter Kerekes a producent Ivan Ostrochovský. 

Tento rok členovia a členky SFTA vyberali spomedzi 6 prihlásených filmov, ktoré spĺňali potrebné kritériá. Medzi snímkami sa s Cenzorkou stretli Muž so zajačími ušami Martina Šulíka, Na značky! Márie Pinčíkovej, Biela na bielej Viery Čákanyovej, Láska pod kapotou Mira Rema a dielo Very Lackovej Ako som sa stala partizánkou.

Cenzorka rozpráva príbeh jednej z odeských ženských väzníc, v ktorej Kerekes Ostrochovský strávili návštevami a nakrúcaním šesť rokov. Väčšina protagonistiek vo filme odohráva svoj skutočný príbeh. Pod scenár sa spoločne s režisérom Petrom Kerekesom podpísal Ivan Ostrochovský, za kamerou stál Martin Kollár.
Už počas svojej realizácie získala snímka ocenenie Works in Progress na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary v roku 2017, o rok neskôr zvíťazila ako Najlepší projekt na MFF Odesa.

Svetovú premiéru mala počas minulého mesiaca na filmovom festivale v Benátkach, kde si jej tvorcovia prebrali Cenu za najlepší scenár. Ocenenie z Benátok získal slovenský film po prvý raz v histórii modernej slovenskej kinematografie. Kerekesov film je zároveň prvým slovenským dlhometrážnym filmom, ktorý bol oficiálne vybraný do súťažnej sekcie Orizzonti. O ceny sa uchádzal na 78. ročníku najstaršieho filmového festivalu sveta v konkurencii 18 filmov.

Slovenské publikum mohlo Cenzorku prvýkrát vidieť počas slávnostného otvorenia festivalu Cinematik v Piešťanoch, do sietí slovenských kín sa dostáva práve dnes, 14. októbra 2021, vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia.

Cenzorka © Punkchart films

Peter Kerekes si medzinárodnú pozornosť získal už v roku 2003 so svojím celovečerným dokumentárnym debutom 66 sezón, ktorý sa stal festivalovým hitom a získal niekoľko ocenení. Jeho nasledujúci dokumentárny film Ako sa varia dejiny z roku 2009 si pripísal nomináciu na cenu Prix Arte na Európskych filmových cenách. Snímka Zamatoví teroristi z roku 2013, ktorú spolu-režírovali Pavol Pekarčík a Ivan Ostrochovský, vyhrala ocenenie Fedeora Award na MFF Karlovy Vary a medzinárodnú premiéru absolvovala v sekcii Fórum na slávnom Berlinale, odkiaľ si odniesla divácke ocenenie Tagesspiegel Readers’ Award.

Ceremoniál z udeľovania Oscarov sa bude konať 27. marca 2022. Užší zoznam nominácií zverejnia 21. decembra 2021, samotné nominácie budú známe 8. februára 2022.