Slnko v sieti 2019 Slnko v sieti 2019

Prestížne ceny Slnko v sieti majú pre rok 2019 svojich majiteľov. Ocenenie, ktoré odovzdáva Slovenská filmová a televízna akadémia, dostávajú najlepšie slovenské snímky. Slávnostný večer v Starej tržnici v Bratislave nebol len o ocenení pre aktuálne filmy, ale aj o pocte za celoživotnú prácu.

Najlepšou snímkou minulého roka bola dráma Nech je svetlo. Veľmi osobná a aktuálna dráma si dokopy odniesla 5 cien. Okrem hlavnej kategórie si úspech film pripísal aj v kategóriách réžia a scenár (v oboch prípadoch Marko Škop), ako aj za mužský a ženský herecký výkon v hlavných úlohách (Milan Ondrík a Zuzana Konečná). Nech je svetlo je príbehom otca rodiny, ktorý dochádza za prácou do Nemecka. Keď sa počas Vianoc vráti domov, zistí, že jeho syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny a aby toho nebolo málo, je zapletený aj do šikanovania a smrti spolužiaka.

Bodovali aj Amnestie

Najviac cien si z večera odniesol film Amnestie. Ocenené boli vedľajšie postavy (česká herečka Anna Geislerová a Slovák Gregor Hološka), film bodoval aj v kategórii najlepší architekt – scénograf (Tomáš Berka, Karol Filo, Václav Vohlídal), najlepší filmový zvuk (Viktor Krivosudský), najlepší strih (Matej Beneš) a najlepší kameramanský výkon (Tomáš Juríček).

V kategórii dokumentárnych filmov bodovala Dobrá smrť režiséra Tomáša Krupu. Najlepším animovaným filmom sa stal oceňovaný Šarkan Martina Smatanu. Cenou za najlepšiu filmovú hudbu sa môže pochváliť David Kollar za film Punk je hned!, najlepšími maskami Helena Steidlová za film Hodinárov učeň no a najlepšie kostýmy, z rovnakého filmu, Marek Cpin. Divácku cenu Slnko v sieti si zo slávnostného večera odniesol film Loli paradička.

Ocenenie pre Lasicu

Slnko v sieti nebolo len o novinkách, filmová a televízna akadémia oceňovala aj za celoživotný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre. Z rúk Milana Kňažka si túto cenu prevzal, herec, humorista a scenárista Milan Lasica.

Víťazné aj nominované filmy si budú môcť diváci pozrieť v bratislavskom kine Lumiere od 20. do 26. októbra. Bonusom bude aj zaujímavý sprievodný program. Filmy sú dostupné aj online na stránke súťaže.