O Saudskej Arábii sme písali už v januári, keď po 35 ročnom zákaze opätovne povolila filmové projekcie, ako aj iné formy zábavy, a rozbehla budovanie nových kinosál a multiplexov. Rozvoj filmového priemyslu však v tomto islamskom kráľovstve nebude stáť len na tom.

Práve teraz, na konci apríla, bolo v Rijáde, hlavnom meste krajiny, otvorené prvé filmové štúdio. Pod názvom Nebras Films na ploche necelých 4000 m2 ponúkne celý rad najmodernejších technológií pre celovečerné filmy, dokumenty, reklamy i animáky. Nie je to teda práve veľké štúdio, ale je to dôležitý začiatok. Projekt financuje miestna investičná firma, ktorá ho pripravovala od roku 2016 v spolupráci s mnohými zahraničnými odborníkmi.

© 2018 Nebras Films

Už hneď po otvorení štúdia sa v ňom začalo pracovať na prvom filme, ktorý vzniká v medzinárodnej koprodukcii. A práve na takéto projekty Nebras Films cieli a trúfa si pre ne poskytovať komplexné služby v každej fáze produkcie od castingu cez prenájom techniky a štábov až po výsledné spracovanie zvuku a obrazu.

To, že to Saudská Arábia myslí s filmovým priemyslom vážne, má svetu dokázať aj jej účasť na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes, ktorý začína už budúci týždeň. Čerstvo založený Saudi Film Council pripravuje sériu industry podujatí vo vlastnom pavilóne na filmovom trhu, mladí saudskí filmári sa predstavia v sekcii Short Film Corner a malo by prísť aj k oznámeniu akejsi formy štátnej finančnej podpory pre zahraničné produkcie prichádzajúce do Saudskej Arábie, z čoho bude nemálo ťažiť práve aj Nebras Films. Myslieť sa však bude aj na podporu domácej tvorby a mladých talentov.