Výber titulov môže trochu zaskočiť. Prvé filmy, ktoré zaútočili na srdcia divákov v tomto silne konzervatívnom islamskom kráľovstve, boli nechvalne známy Emoji Movie a Captain Underpants: The First Epic Movie, ktorý sa k nám dostal našťastie len na DVD. Išlo však o premietania v rámci festivalu rodinných filmov Cinema 70, ktorý sa konal v meste Džidda uplynulý víkend.

V decembri minulého roka sa vláda Saudskej Arábie rozhodla v rámci rozsiahleho reformného programu po 35 rokoch opäť povoliť verejné filmové projekcie. Tie boli v krajine zakázané v 80. rokoch, keď v nej definitívne prevládol veľmi konzervatívny výklad islamu aj v otázkach zábavy a trávenia voľného času. V poslednom roku boli rovnako povolené aj koncerty, či komediálne programy.

V krajine tak neexistujú žiadne kiná, o multiplexoch nehovoriac. Zatiaľ sa teda pripravuje zriadenie niekoľkých sál v alternatívnych priestoroch, ako bolo práve aj štátne kultúrne centrum v Džidde, druhom najväčšom meste krajiny. Už počas marca by však mali byť vyjasnené niektoré základné otázky ohľadom výstavby a prevádzky budúcich kín. Ide napr. o to, či budú oddelené sály pre mužov a ženy, ako bude fungovať selekcia filmov (cenzúra) a podobne.

Captian Underpants © DreamWorks

Vláda predpokladá vznik 300 kín s 2000 sálami počas najbližších 12 rokov. Sľubujú si od toho okrem iného 30 tisíc nových pracovných miest a výrazný stimul pre miestnu ekonomiku. Saudská Arábia je totiž stále závislá od ťažby a spracovania ropy, čo pre krajinu predstavuje veľké problémy už v súčasnosti, keďže ceny ropy sú dlhodobo nízke. Nehovoriac o budúcnosti.

Určite si od toho sľubujú aj sníženie sociálneho napätia v krajine, keďže približne 70% populácie tvoria mladí ľudia do 30 rokov, pre ktorých tento tvrdý a ekonomicky v mnohom zaostalý režim neposkytuje veľkú perspektívu. Ide zároveň o veľmi aktraktívnu cieľovku pre zahraničné spoločnosti prevádzkujúce siete kín, z ktorých mnohé sa už aktívne zaujímajú o podnikanie v tejto krajine. Spomína sa napríklad najväčšia americká (zároveň i svetová) sieť AMC, či britská Vue Entertaiment.