Mank © 2020 Netflix Mank © 2020 Netflix

Životopisná dráma Mank bude mať premiéru už o dva mesiace. Netflix k nej zverejnil prvý teaser. Čo zatiaľ o pripravovanom filme Davida Finchera vieme?

Film Mank zobrazuje príbeh scenáristu Hermana J. Mankiewicza. Jeho najznámejším počinom je predloha k oceňovanému filmu Občan Kane, patriacemu medzi najlepšie snímky všetkých čias. Napriek obrovskému množstvu materiálu, ktoré streamovací gigant vypúšťa, pôjde o jeden z najočakávanejších titulov v histórii Netflixu. Fincher prináša svoju novinku po 6-ročnej pauze, naposledy na plátno priniesol film Stratené dievča s Benom Affleckom a Rosamundou Pike. Spojenie úspešného režiséra s Netflixom nie je až také prekvapivé, Fincher v minulosti pracoval aj na seriáloch House od Cards či Mindhunter.

Scenár k novinke napísal ešte režisérov otec, Jack Fincher. Pôvodne sa malo na filme začať pracovať hneď po dokončení snímky Hra z roku 1997. Fincherove plány však zhatilo štúdio, ktorému sa, okrem iného, nepozdával čiernobiely vizuál. Mank tak príde s výrazným meškaním a Fincherov otec, ktorý zomrel v roku 2003, už neuvidí oživenie svojho scenára.

Film si teda vezme na mušku život známeho režiséra. Veľká časť sa bude odohrávať práve počas práce na filme Občan Kane. S ním sa spája najmä meno režiséra Orsona Wallesa a aj jeho postava sa vo filme objaví, neraz v konfliktnej situácii s hlavným hrdinom. Ak sa práve nebude hádať s Wellesom, tak bude scenárista bojovať so svojimi démonmi, najmä alkoholom.

Mank © Netflix

Rolu Mankiewicza stvárni herec Gary Oldman, držiteľ Oscara za výkon v hlavnej úlohe vo filme Najtemnejšia hodina. Pôvodne Fincher počítal s obsadením Kevina Spacyeho, to však ešte pred vyše dvadsiatimi rokmi a v čase, keď sa na jeho adresu nehromadilo jedno obvinenie za druhým. Vo filme sa objaví Amanda Seyfried, ktorá nedávno opísala prácu s Fincherom ako najťažšiu hereckú skúsenosť v jej živote.

Vychutnať si hercov vo farbách sa nám v Mankovi nepodarí, film je, ako už bolo spomenuté, celý čiernobiely. Zaujímavý vizuálny nápad môže pomôcť v boji o Oscara za najlepší film. Zámer dostať sa do povedomia kritikov z Akadémie sa dá vyčítať aj z toho, že v novembri pôjde film najprv do vybraných kín v USA. Celý svet si ho potom bude môcť pozrieť 4. decembra online.