Televízie JOJ a Markíza majú stále bohaté plány na rozšírenie pôvodnej slovenskej seriálovej tvorby. Mnohé projekty sú ešte v nedohladne, ale dva seriály sa dostanú do vysielania už tento víkend. Najprv si teda povieme niečo o nich a potom si zhrnieme plány do budúcnosti.

Už zajtra sa o 20:00 vo vysielaní Tv JOJ objaví nový seriál z produkcie D.N.A. Production Ako som prežil. Pôjde o dvanásť takmer hodinových dejovo uzavretých dielov. Každý ponúkne iný na skutočných udalostiach založený príbeh, ktorý zásadne zmenil život dotknutých ľudí. Seriál sa začal nakrúcať v januári v réžii Petra Bebjaka a Roberta Švedu (obaja pracovali napríklad na Meste tieňov). V Ako som prežil získali úlohy napríklad Marián Miezga, Pavel Višňovský, Henrieta Mičkovicová, Zuzana Mauréry, Elena Podzámska a mnohí ďalší.

V utorok (24. marca) spustí svoj nový projekt aj televízia Markíza. Volá sa Rádio a prinesie príbehy z prostredia súkromného rádia Fresh. Vysielať sa bude dvakrát do týždňa, v utorok a vo štvrtok po Ordinácii v ružovej záhrade. Preberie teda miesto po zrušených Priateľkách. Rádio vzniká kompletne vo vlastnej produkcii Markízy. V rôznych väčších či menších úlohách sa predstavia Roman Luknár, Anna Šišková, Marián Geišberg, Filip Tüma (Panelák), Marián Mitaš (Mesto tieňov), Marek Geišberg (Muzika), Jana Hubinská, Edita Borsová a ďalší. Viac informácii nebolo zverejnených.

V štádiu prípravy sa nachádza niekoľko ďalších seriálov. JOJka plánuje odpremiérovať na jeseň nový projekt Andyho Krausa. O tomto projekte je známe len to, že by mal byť drahší ako doteraz vysielané vlastné seriály JOJky a nebude to sitcom. Viac informácii snáď v lete. Ďalší seriál pripravuje aj produkčná spoločnosť Oreo, ktorá okrem viacerých relácii vyrobila pre STV seriál Rodinné tajomstvá. Ten si hlavne vďaka viacerým chybám televízie nezískal dostatok divákov aj napriek tomu, že potenciál na to mal a nakrúcany bol remeselne na veľmi dobrej úrovni. Späť však k aktuálnemu projektu. Pôjde o hodinové adaptácie románov svetovej literatúry prenesené do dnešnej doby. Zatiaľ majú hotový prvý diel, celkovo ich má byť dvanásť. Zatiaľ nie je jasné kedy a na akej televízii sa seriál objaví.

Markíza pripravuje hneď tri veci. Okrem druhej série Mesta tieňov, ktorá sa dostane do vysielania pravdepodobne až začiatkom budúceho roka, je to komediálny seriál pre ženy (náhrada za zrušené Priateľky) a seriál s pracovným názvom Detektív Krypta, pri ktorom nie je úplne jasné, či pôjde o dramatický seriál, alebo o niečo v štýle Súdna sieň (prípadne niečo medzi tým).

Čo sa už vysiela:

JOJ:
Mafstory
Panelák
Kutyil s.r.o.
Profesionáli

Markíza:
Ordinácia v ružovej záhrade

STV:
Obchod so šťastím (pozastavený)

Predchádzajúce časti:

Nové slovenské seriály III.
Nové slovenské seriály II.
Nové slovenské seriály I.