Len pred niekoľkými dňami sa začali vysielať nové série obľúbených slovenských seriálov Susedia, Mafstory a Ordinácia v ružovej záhrade, ale slovenské televízie toho pripravujú do najbližšieho roka ešte viac. Dnes sa na to pozrieme trochu bližsie.

STV pripravuje Bambuľku, ale aj Kriminálku staré mesto

Najaktívnejšia v tomto smere je STV. Tá však v súčasnosti nevysiela žiadny seriál. Slovenská televízia plánuje výrobu až troch nových seriálov. Potrebuje však na nich financie, ktoré momentálne nemá. Vedenie televízia však požiadalo štát o dotáciu 350 miliónov korún, z ktorej približne 153 miliónov je určených na podporu pôvodnej dramatickej tvorby – teda na nakrútenie týchto troch seriálov.

Najviac známym projektom, ktorý by mal vzniknúť v koprodukcii STV a produkčnej spoločnosti Plus Production (jej prvý televízny projekt), je aj vďaka verejným kástingom na hlavnú predstaviteľku Bambuľka na cestách. Rozpočet seriálu sa pohybuje na úrovni 115 miliónov Sk. Mal by sa nakrúcať vo viacerých mestách Európy digitálnou technológiou. Producenti by chceli Bambuľku dostať aj do vysielania zahraničných televízií. Plánujú preto aj výrobu niekoľkých jazykových verzií.

Druhým pripravovaným projektom je kriminálny seriál Kriminálka Staré mesto produkčnej spoločnosti Trigon. O ňom veľa známych informácií nie je. V minulosti oň mala záujem televízia Markíza, tá ma aj zaregistrovaný názov. Objaviť by sa v ňom mali herci ako Milan Lasica, či Zuzana Fialová. Posledným seriálom je koprodukčný projekt s Českou televíziou. Ide o 26 dielny seriál Lapači duší alebo Rómeovia a Júlie. Údajne je to niečo v štýle Dr. Housa.

Mesto tieňov na Markíze

Najďalej v príprave nového seriálu je televízia Markíza. Tá sa rozhodla zakúpiť 10 dielny kriminálny seriál spoločnosti D.N.A. Production Mesto tieňov. Počas leta prebiehali prípravné práce, písali sa scenáre, robili sa obhliadky lokácii a herci absolvovali policajný výcvik (streľba, sebaobrana, zatýkanie atp). Policajní a súdni experti budú prítomní aj na samotnom nakrúcaní, ktoré podľa skôr publikovaných informácii malo začať tento týždeň.

D.N.A Production vyrobila napríklad pre STV populárnu dokumentárnu sériu Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. Rozhodli sa teda zúžitkovať skúsenosti a materiál, ktorý prácou na tomto projekte získali, v dramatickej tvorbe. Okrem Mesta tieňov pripravujú aj celovečerný kriminálny film podľa jedného z prípadov. Réžiu Mesta tieňov má na starosti dvojica Peter Bebjak a Róbert Šveda (koncom roka pôjde do kín jeho prvý film Démoni). V obsadení sa objavia Ivan Romančík, Ivan Vojtek starší, Pavol Višňovský, Soňa Norisová a ďalší. Premiéra je naplánovaná na budúci rok. O tento seriál mala v minulosti záujem Slovenská televízia.

JOJ pripravuje seriál v koprodukcii

Nový seriál pripravuje aj televízia JOJ. Ešte je iba v rannom štádiu prípravy a vie sa len to, že ho pripravuje v koprodukcii (či však s nejakou slovenskou spoločnosťou, alebo zahraničnou nevieme).