Emmy © NBC Universal Emmy © NBC Universal

„Vitajte na pand-Emmy,“ zavtipkoval na úvod slávnostného galavečera hostiteľ Jimmy Kimmel. 72. ročník udeľovania prestížnych cien prebehol virtuálne.

Organizácia bola oproti minulým rokom špecifická, ocenení sa prihovárali divákom zo svojich domovov. Nominovaným boli rozoslané kamery s mikrofónmi a svetlom, aby sa mohli pripojiť k živému vysielaniu. Niektorým víťazom boli ceny doručené pracovníkmi v špeciálne navrhnutých ochranných odevoch.

Špeciálny ochranný oblek na odovzdávanie cien Emmy © ABC

Udeľovanie bolo plné rekordov. Komediálny seriál Schitt´s Creek získal deväť cien, čo je doposiaľ najviac pre komediálny seriál za jednu sezónu. Kanadský sitkom o bohatej rodine Roseových, ktorá sa náhle ocitne na mizine a musí sa presťahovať do chátrajúceho motelu v malom mestečku, skončil po šiestich sezónach. Okrem ceny za najlepší komediálny seriál zabodovali aj všetci štyria hlavní predstavitelia, cenu dostala aj réžia a scenár.

Schitt´s Creek © CBC

V kategórii pre minisérie a televízne filmy dominoval Watchmen z produkcie HBO, jeho predstavitelia Regina Kingová a Yahya Abdul-Mateen II si odniesli ceny v hereckých kategóriách. Cenu za stvárnenie dvojúlohy v minisérii Bludné kruhy, takisto z produkcie HBO, získal Mark Ruffalo. Uzo Aduba získala už svoju tretiu cenu Emmy, tentoraz za vedľajšiu úlohu v Mrs. America.

Boj o moc (Succession) dominoval v kategórii dramatických seriálov. Okrem hlavnej ceny v tejto kategórii zabodoval aj medzi scenármi a réžiou. Sošku priniesla aj Jeremymu Strongovi, za stvárnenie hlavnej úlohy.

Boj o moc © HBO

Najmladšou herečkou ocenenou za stvárnenie hlavnej úlohy v dramatickom seriáli, sa stala Zendaya. Len 24-ročná si vyslúžila takúto poctu za svoj výkon v Euphorii. Medzi televíznymi filmami zaujal najviac El Camino: A Breaking Bad Movie z dielne Netflixu.

Euphoria © HBO

Príhovorom účinkujúcich dominovala tento rok politika – objavili sa narážky na blížiace sa parlamentné voľby, politiku USA, ale aj koronavírus. Počas slávnostného galavečera sa divákom predstavili aj niektorí učitelia či zdravotníci, ktorí rozprávali o tom, ako zvládajú súčasnú krízu.