Alfonso Cuarón je jednou z najvýraznejších tvárí latinsko-amerického filmu. Okrem domáceho Mexika sa ako režisér a scenárista presadil i v USA (Gravitácia, 2013) a v Európe (Potomkovia ľudí, 2006). Nenakrúca však často a medzi jeho projektmi sú dlhé prestávky, čo je pre nás divákov celkom škoda.

Takmer presne po piatich rokoch od premiéry svojho posledného počinu Gravity, s ktorým získal sedem Oscarov vrátane toho za najlepšiu réžiu, sa vráti na medzinárodný filmový festival do Benátok, aby tu už 30. augusta uviedol svoj nový autorský film.

Pôjde o rodinnú drámu Roma, ktorú nakrútil v rodnom Mexiko City. Názov je odvodený od štvrte v tomto veľkomeste, kde sa príbeh bude odohrávať. Bude to najosobnejší film Alfonsa Cuaróna, keďže sa ním vracia do destva a pri písaní scenára v mnohom čerpal z vlastných spomienok.

Roma © 2018 Netflix

Čiernobiela snímka mapuje rok v živote stredostavovskej rodiny začiatkom 70. rokov minulého storočia, ktoré boli v Mexiku pomerne turbolentné. Na pozadí študentských protestov a ich násilných stretov s políciou sleduje Cleo (Yalitza Aparacio) a Adelu (Nancy García), dve domorodé ženy z kmeňa Mixteco, ktorý obíval územie Mexika pred príchodom Európanov. Slúžia v rodine Sofie (Marina de Tavira), ktorej pomáhajú okrem domácnosti aj s výchovou jej štyroch detí. Najmä Cleo však čelí aj vlastným problémom v spoločnosti, kde sú otázky rasovej a triednej príslušnosti úzko previazané.

Roma patrí medzi najočakávanejšie tituly tohto roka. Po premiére v Benátkach sa však dočká len obmedzeného uvedenia v kinách. V apríli 2018 ju totiž do celosvetovej distribúcie zakúpil Netflix, ktorý ju uvedie 14. decembra.

Ako sme už viackrát spomínali, Netflix má ohľadom kvality vlastných filmov výrazný problém, takže táto akvizícia môže byť preň veľmi dôležitá.