Filmárka Zuzany Piussi, ktorá roky intenzívne pôsobí v oblasti dokumentu, nakrútila v slovensko-českej koprodukcii svoj celovečerný hraný debut ZOŠALIEŤ. Ide o autorský film inšpirovaný realitou, skutočnými životnými situáciami, ktoré zachytávajú nádej hlavnej hrdinky v nový začiatok, okolnosti a čierny humor. Keď Naďa nájde výhodný a pekný byt, zdá sa, že jej dlhodobý sen o pokoji je na dosah. V dome, kde žijú susedia, ale s nádejou ani snami človek nemôže ostať sám…

Film vznikal v období náročných protipandemických opatrení. Snímku prinesie do slovenských kín spoločnosť Filmtopia na jar 2023.

„V tomto príbehu a jeho situáciách sa prejavujú také osobné a intímne témy, ako je ťažký život matky samoživiteľky, menej času na deti, čo istá záťaž predstavuje i odosobnenie podfinancovaných verejných inštitúcií, ktoré ešte ako tak zvládajú základné funkcie, ale v prípade, že vznikne nejaký zložitejší prípad, prehadzujú si ho ako horúci zemiak. K  skutočnému príbehu, o ktorom som si už dávnejšie myslela, že by bol na film, som sa vrátila po rokoch a jeho vtedajšie osobné situácie som vnímala ako voľnú inšpiráciu,“ hovorí režisérka Zuzana Piussi.

Prvý teaser filmu: https://vimeo.com/779070495/ba2a59d25c

Autorkou scenára je Inge Hrubaničová, so Zuzanou Piussi sa poznajú viac ako 25 rokov, spojilo ich okrem iného spoločné pôsobenie v legendárnej Stoke a dlhoročné priateľstvo. „Scenár vznikal pomaly, Inge napísala rozsiahlejší materiál, z ktorého potom postupnou redukciou so Zuzou dospeli k základnému rámcu. Prešli sme s tým okrem iného aj workshopom v rámci Torino Film Lab, ktorý potvrdil, že príbeh má i medzinárodný potenciál a postupne sa podarilo projekt zrealizovať,“ spresnil proces tvorby producent Vít Janeček.

Film Zošalieť nakrúcali filmári v období pandémie, lockdownu a rôznych obmedzujúcich opatrení. „Prišiel Covid a my sme stáli pred otázkou, či urobiť to, čo urobila väčšina projektov – teda posunúť ho o dva, tri roky, alebo nakrútiť ho aj v rámci obmedzení ale tiež medzier, ktoré medzi nimi vznikali. Rozhodli sme sa pre druhú cestu. Chcela, som, aby boli vo filme citeľne zrejmé premeny ročného obdobia, takže sme točili v niekoľkých viacdenných sériách. Druhým špecifikom bolo naše rozhodnutie nakrúcať príbeh lineárne, tak, ako sa odohráva,“ dodala režisérka snímky.

Oficiálna anotácia filmu: Idealisticky založená Naďa so svojou dcérou po zložitom porozvodovom období nachádza novú stabilitu. Jej vytúženým prianím je životný pokoj. Podarilo sa jej výhodne kúpiť byt a do jej života sa vracia nádej, ktorú nevyruší ani všadeprítomný COVID. Postupne zistí, že susedské vzťahy v dome majú viac, než výstredný rozmer. Centrom všetkého je Nadina najbližšia susedka, v ktorej živote nie je niečo v poriadku. K nej smeruje aj Nadina empatia v jej prirodzenej snahe pomáhať. Začína u najbližších susedov a končí groteskným obrazom systému, v ktorom prehliadanie problémov patrí k dôležitej výbave na prežitie. Nade nezostáva, než sa vydať na ďalšiu cestu… Hraný celovečerný debut Zuzany Piussi.

Film Zošalieť podporili: Audiovizuálny fond – development, produkcia (SK), Státní fond kinematografie – produkce (CZ), Bratislavský samosprávny kraj – development (SK), Nadácia Magistrátu Bratislavy – produkcia (SK).Bratislavy produkcia (SK)