V nedeľu sa konal jubilejný 70. ročník druhých najprestížnejších filmových ocenení o Zlatý glóbus, ktorý sa skončil triumfom dvojice filmov – výpravný muzikál Bedári (Les Misérables) zbieral ocenenia v kategóriách najlepšia komédia/muzikál a za herecké výkony v podaní Hugha Jackmana a Anne Hathaway a historická dráma mapujúca záchranu amerických občanov z Iránu za vlády Chomejního Argo sa stala najlepšou drámou roka a Ben Affleck najlepším režisérom. Dvoma cenami sa môže pochváliť aj najnovší počin Quentina Tarantina Divoký Django (Django Unchained a to za najlepší scenár a herecký výkon vo vedľajšej úlohe v podaní Christopha Waltza.

Najviac sklamaní zrejme odchádzali tvorcovia historického veľkofilmu Lincoln, keď zo siedmych nominácii sa ušla soška len Daynielovi Day-Lewisovi za najlepšieho herca v dráme. V tej istej kategórii medzi herečkami triumfovala Jessica Chastain v špionážnom trileri Zero Dark Thirty a najlepšou herečkou v komédii alebo muzikáli sa stala Jennifer Lawrence za Terapiu láskou (Silver Linings Playbook).

Medzi animovanými filmami zvíťazila Neskrotná (Brave) od Pixaru a spomedzi zahraničných filmov podľa predpokladov Láska (Amour) nemeckého režiséra Michaela Hanekeho. Pre úplnosť, ešte cena za najlepšiu hudbu pre film získal Pí a jeho život (Life of Pi) a za najlepšiu pieseň putovala pre Adele za bondovku Skyfall. Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo, ktorú zvyknú preberať zvyčajne sedemdesiatnici, si odniesla stále krásna a očarujúca Jodie Foster.

Neudeľovali sa len filmové, ale aj televízne ceny, kde najviac cien získali dramatický seriál z produkcie Showtime Homeland a televízny film Game Change produkovaný HBO. V komediálnych kategóriách prekvapujúco triumfoval seriál Girls, takisto od HBO. Žiaľ, len máloktorý z nominovaných seriálov môžeme poznať z vysielania slovenských televízií.

Zoznam všetkých víťazov aj nominovaných nájdete na GoldenGlobes.org