Primetime Emmy 2010V nedeľu 29. 8. sa konalo slávnostné odovzdávanie Emmy, ktoré oceňujú vynikajúcu prácu ľudí podieľajúcich sa na výrobe televíznych programov, seriálov či filmov. Počas galavečera Primetime Emmy sa udelili ceny v 26 najdôležitejších kategóriách. Zvyšných 74 kategórií už bolo rozdaných o osem dní skôr počas tzv. Creative Arts Emmy. Pozrime sa spolu na výsledky 62. ročníka Primetime Emmy 2010.

Najlukratívnejším kategóriám v počte nominácií i víťazstiev dominovalo iba niekoľko najväčších televíznych staníc, medzi ktoré patria FOX, HBO, CBS, ABC a káblové televízie Showtime a AMC. Platená televízia HBO si odniesla najviac ocenení – 8 z hlavných kategórií. 5 z nich dostal film Temple Grandin: cenu za hlavnú úlohu si odniesla Claire Danes, David Strathairn a Julia Ormond boli ocenení za vedľajšie úlohy. Zlatú sošku získal i režisér, Mick Jackson a táto životopisná dráma vyhrala i v kategórií najlepší televízny film. Cenu za najlepší mini seriál vyhral The Pacific. Vojnová dráma je nepriamým pokračovaním Bratstva neohrozených a z Creative Arts Emmy si dokonca odniesla ďalších 7 ocenení. Posledné dve Emmy pre HBO si vyslúžili Adam Mazer ako scenárista a Al Pacino za hlavnú úlohu v televíznom filme You Don’t Know Jack.

Jim Parsons získal Emmy za najlepšieho herca v hlavnej úlohe v sitcome The Big Bang TheoryV poradí druhou najúspešnejšou TV stanicou sa stala ABC s troma víťazmi. Všetky ceny patria novému komediálnemu seriálu Modern Family. Medzi ocenenými sú scenáristi Steven Levitan a Christopher Lloyd; Eric Stonestreet v kategórii herec vo vedľajšej úlohe a napokon sitcom získal i cenu za najlepší komediálny seriál.

Vlajkovou loďou stanice FOX sa podľa očakávaní stal komediálny hudobný seriál Glee. Emmy z galavečera si odniesli herečka Jane Lynch za vedľajšiu postavu a režisér Ryan Murphy za pilotný diel seriálu. Stanicu CBS reprezentoval Jim Parsons, ktorý svoju druhú nomináciu za hlavnú postavu Sheldona v sitcome The Big Bang Theory tento rok konečne premenil na výhru. K nemu sa pridala i Archie Panjabi ocenená za vedľajšiu úlohu v dramatickom seriáli Dobrá manželka (The Good Wife). Poslednú cenu do stajne CBS doniesla dvojica scenáristov Dave Boone a Paul Greenberg, ktorí sa podpísali pod 63. ročník odovzdávania cien Tony.

Herečka Edie Falco sa tešila zo zisku ocenenia za hlavnú ženskú postavu v komediálnom seriáli Nurse Jackie stanice Showtime. Cenu za réžiu dramatického seriálu si odniesol Steve Shill za sériového vraha Dextera.

Jane Lynch získala Emmy za najlepšieho herca v vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli GleeKáblová stanica AMC môže byť pyšná na dva jej seriály: Man Men si vyslúžil Emmy za najlepší dramatický seriál a jeho scenáristi, Matthew Weiner a Erin Levy, si takisto odniesli sošku. Za seriál Breaking Bad skórovali Aaron Paul, ktorý zvíťazil v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe, a Bryan Cranston ako najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu. Kyra Sedgwick bola ako jediná zo stanice TNT ocenená v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe za kriminálny seriál The Closer.

Najúspešnejšou televíznou stanicou (ak zrátame ocenenia z Primetime Emmy aj z Creative Arts Emmy) sa s 25 soškami stala HBO. ABC ako druhá v poradí odišla s 18 cenami. Stanica FOX sa uspokojila s 11 oceneniami a CBS potešilo 10 výhier.

Najoceňovanejším televíznym dielom s 8 cenami sa stal seriál The Pacific a tesne za ním sa drží film Temple Grandin so 7 výhrami. Nasledujú seriály Modern Family – 6 cien- a Glee a Mad Men, ktoré majú zhodne po 4 ocenenia.