Šestnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Artfilm, ktorý sa konal v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach v dňoch 27. júna – 6. júla 2007, ponúkol divákom spolu 185 krátkych i celovečerných, hraných, dokumentárnych aj animovaných filmov zo všetkých kontinentov sveta. V štyroch festivalových kinách a putovnom Bažant Kinematografe sa uskutočnilo vyše 190 filmových predstavení. Novinkou tohto ročníka Artfilmu bol kinostan Tatra banka Cinema v Trenčianskych Tepliciach. Študenti, ktorí sa na Artfilm vopred akreditovali, mali vstup na festivalové podujatia zadarmo. Na festival sa akreditovalo vyše 150 novinárov.

Súčasťou festivalu boli aj diskusie s tvorcami ako Ladislav Chudík, Jiří Menzel, Marián Labuda, Jiří Krejčík, Milan Lasica či Jaromír Hanzlík. S divákmi po projekciách diskutovalo aj množstvo zahraničných filmárov, často renomovaných, ktorí svoje filmy prišli na festival uviesť osobne.

Medzi hosťami bol aj srbský režisér a pedagóg Želimir Žilnik, ktorý na festivale viedol workshop Nové obrazy starého sveta. Jedenásť mladých účastníkov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rakúska v rámci neho nakrúcalo minidokumenty inšpirované filmom Dušana Hanáka Obrazy starého sveta.

Festival ožíval aj hudobnými vystúpeniami. Tisíce návštevníkov prilákali na trenčianske Mierové námestie koncerty českých skupín Monkey Business a Čechomor. V Trenčianskych Tepliciach zase festivalové večery oživovali živé vystúpenia Ericha ,,Boboša“ Procházku, Jana Budařa, Mariána Geišberga či Dana Heribana.

Cenu primátora mesta Trenčianske Teplice získal slovenský dokument Slepé lásky režiséra Juraja Lehotského, ktorý nedávno ocenili aj na prestížnom filmovom festivale v Cannes. Dokument zobrazuje štyri príbehy o vzťahoch a láskach nevidomých ľudí.

Cena primátora mesta Trenčín ide do rúk bosnianskemu filmu Je ťažké byť dobrý (It´s Hard to Be Nice) od režiséra Srdjana Vuletića. Pýta sa, ako byť dobrým človekom v súčasnej Bosne, kde vládnu kšefty, korupcia a kriminalita.

Cena mladých/Young and Critical Award putuje snímke Kvet vo vrecku (Flower in the Pocket) od malajzijského režiséra Liewa Senga Tata. Jeho film rozpráva jednoduchý, ale silný príbeh o dvoch mladých bratoch, ktorí vyrastajú bez matky a ich otec na nich nemá čas.

Cenu za najlepší krátky film/Best Short Film Award získal film Konečná stanica (Terminus) od kanadského režiséra Trevora Cawooda. Ponúka príbeh biznismena, ktorého prenasleduje čudná kamenná postava a on kvôli nej nemôže spať ani pracovať.

Cena Panorámy Východu pre najlepší východoeurópsky film/Eastern Panorama Award for Best Central or Eastern European Film putuje macedónskej režisérke Teone Mitevskej za film Som z mesta Titov Veles (I´am from Titov Veles). Zahrala si v ňom režisérkina sestra Labina Mitevska, ktorá tento rok zasadla do Hlavnej poroty Artfilmu. Snímka rozpráva o troch sestrách, z ktorých jedna je narkomanka, druhá nerozpráva a tretia je už pripavená na akékoľvek životné prekážky.

Hlavnú cenu Modrý anjel za najlepšiu réžiu v hlavnej súťaži dlhometrážnych hraných filmov udelila porota vedená rumunským režisérom Cristianom Mungiom tento rok dvom filmom. Získala ju turecká snímka Učebnica na leto (Summer Book) od režiséra Seyfi Teomana. Film predstavuje citlivú sondu do každodenného rodinného života v malom tureckom mestečku. Ďalším víťazným filmom je holandsko-belgická snímka Wolfsbergen od režisérky Nanouk Leopold, ktorá je príbehom zo súčasného Holandska zobrazujúcim jednu rodinu a jej tri generácie. Začína sa, keď sa vyše 80-ročný patriarcha rozhodne v deň smrti svojej ženy skoncovať s vlastným životom. O Modrého anjela sa tento rok uchádzalo 14 filmov.

Ceny Hercova misia si do Trenčianskych Teplíc prišli prevziať talianska herečka Chiara Caselli, protagonista filmov Lawrence z Arábie alebo Doktor Živago Omar Sharif, slovenský herec Ivan Palúch a nórska herečka Liv Ullmann. Festivalové ocenenie Zlatá kamera získali legendárny taliansky scenárista Tonino Guerra, svetoznámy český kameraman Miroslav Ondříček a poľský režisér Krzysztof Zanussi.

Zdroj: Tlačová správa Artfilm