Možno sa to na prvý pohľad nezdá, Tom Cruise sa dlhodobo objavuje zväčša len v jednom filme ročne a mal vo svojej kariére aj viacero dlhších hereckých páuz. Teraz sa to očividne rozhodol zmeniť a upísal sa viacerým produkciám. Tento rok už v USA mal premiéru výborné obsadený muzikál Rock of Ages, ktorý sa stretol so zmiešanými reakciami a nedarí sa mu ani komerčne. 2. augusta nás čaká premiéra aj na Slovensku.

Tom má však ešte jedno želiezko v ohni. V post-produkcii sa nachádza zaujímavo pôsobiaci nezávislý kriminálny thriller Jack Reacher, v ktorom má titulnú postavu. Ide o adaptáciu románu One Shot britského autora Leea Childa, deviatej knihy v sérii o Jackovi Reacherovi, bývalom americkom vojenskom policajtovi. Dokopy ich napísal 17, takže o prípadné pokračovania je postarané. Príbeh sa točí okolo vyšetrovania piatich vrážd, ktoré spácha bývalý armádny snajper. Režíruje Christopher McQuarrie (Zvyčajný podozrivý), ktorý napísal aj scenár.

O atmosfére viac napovie trailer:

Rovnako vo fáze post-produkcie sa nachádza aj akčný sci-fi thriller Oblivion, ktorého premiéra je naplánovaná na 26. apríl 2013. Popri Tomovi Cruisovi vo filme uvidíme Olgu Kurylenko a Morgana Freemana. Za projektom stojí Joseph Kosinski, režisér pokračovania Trona. Ide o jeho autorský projekt. Scenár napísal na základe svojho grafického románu. Nakrúcanie začalo iba nedávno, počas marca. Detaily o príbehu i filme boli utajované. Zatiaľ boli zverejnené len základné informácie, ale vyzerá to zaujímavo. O samotnej predlohe toho na internete tiež veľa nie je, zrejme bude vydaná až spolu s filmom, takže máme aj množstvo rozporuplných informácií.

Tom Cruise stvárňuje komandéra Jacka Harpera, ktorého vojenský súd pošle na Zem, aby sa staral o roboty bojujúce proti zvyškom mimozemskej rasy, ktorá kedysi napadla ľudstvo. Je jedným z posledných preživších ľudí. Zem je zdevastovaná, a tak žijú v bezpečí nad oblakmi. Potom, čo nájde havarovaný vesmírny modul so ženou na palube (Olgou Kurylenko), sa pre neho všetko mení a vynára sa mnoho otázok.

Od roku 2010 je v príprave aj ďalšie sci-fi s Tomom Cruiseom v hlavnej úlohe. Ide o adaptáciu japonského románu All You Need Is Kill. Hlavný hrdina, vojak, je chytený do časovej slučky. Zobúdza sa deň pred bitkou, v ktorej zomrel, a smrť si tak prežíva stále dookola. Postupne však jeho bojové schopnosti narastajú a možno má šancu zmeniť svoj osud. Režírovať bude Doug Liman (Agent bez minulosti, Pán a pani Smithovci, Jumper). Snímka sa má do kín dostať v budúcom roku.

Cruiseovo meno sa spomína aj v súvislosti s viacerými ďalšími projektmi ako sú Van Helsing, Top Gun 2 a Mission: Impossible 5. Oficiálne potvrdené však ešte neboli.