Holandsko je známe nielen ako krajina tulipánov a veterných mlynov, ale aj ako krajina majstrov. Je to najmä vďaka klasickému maliarskemu štýlu holandských umelcov na čele s geniálnym Vincentom Van Goghom. A zdá sa, že z „ducha“ krajiny sa čosi prenieslo aj do súčasnosti a Holandsko má svojich majstrov umenia aj vo filme. Jedným z nich je určite aj v súčasnosti asi najznámejší holandský režisér Paul Verhoeven.

Upútal už prvými filmami, svetový úspech získal „Oranžským vojakom“ a po príchode do Ameriky si Hollywood podmanil odvahou experimentovať s brutalitou a častokrát béčkovými žánrami, či žánrovými postupmi, ktoré (zväčša sci-fi) sú na vysokej úrovni, čo sa týka kvality vizuálnych efektov (vynieslo mu to pár Oscarov) a obsahujú veľmi ľahký nádych jemu vlastnému humoru až irónie. Niekomu možno jeho vyžívanie sa v krvavých scénach nepríde na chuť, ale každý musí uznať, že „Robocop“, „Hviezdna pechota“ alebo „Total Recall“ (podľa mnohých hodnotený ako najlepší film 90. rokov) sú už klasikou.

Najnovší Verhoevenov film, ktorý by sa mal natáčať v zime tohto roku, však nie je sci-fi a podľa toho, čo je zatiaľ známe, má skôr bližšie k „Oranžskému vojakovi“. Pod názvom „Beast of Bataan“ (Beštia z Bataanu alebo Bataanska beštia) sa ukrýva skutočný príbeh, ktorý sa odohráva počas druhej svetovej vojny na Filipínach a točí sa okolo súdneho procesu s japonským generálom Masaharu Homma, ktorý bol zodpovedný za pochod smrti amerických a filipínskych vojenových zajatcov v roku 1942.

Predlohou pre scenár, ktorý napísal Mark Jean (prevážne televízny režisér a príležitostný scenárista), sa stal román Lawrenca Taylora – „A Trial of Generals“.

Nuž, fakt, že Verhoeven sa chopil filmu z druhej svetovej vojny a v názve sa objavilo slovíčko „beštia“, môže mnohým vnuknúť myšlienku, že sa dočkáme pekného kvanta brutálnych scén a detailne vyobrazeného vojnového sadizmu. Lenže „holandský majster“ Paul Verhoeven je okrem zanieteného filmového „brutalistu“ predovšetkým remeslný režisér, takže je vysoká pravdepodobnosť, že sa dočkáme dobrého, dramatického filmu. Stačí si len počkať.