Lillian (2019). © Cercamon

Medzinárodná súťaž hraných filmov bude na Art Film Feste aj tento rok vyskladaná celosvetovo a podarilo sa do nej dostať i dve novinky z nedávneho Festivalu v Cannes, kde boli uvedené v sekcii La Quinzaine des réalisateurs. Viaceré filmy v hlavnej súťaži budú na festivale sprevádzané aj účasťou tvorcov – do Košíc ich prídu uviesť režiséri či herci. Medzi filmami sú aj tri príbehy, ktoré boli inšpirované skutočnými udalosťami.

O víťazoch ocenení Modrý anjel bude rozhodovať päťčlenná porota. Tvoriť ju bude slovenská herečka Éva Bandor, český filmový režisér, scenárista a spisovateľ Ivan Fíla, grécky novinár a filmový kritik Panagiotis Kotzathanasis, filmová kritička a festivalová dramaturgička Dina Pokrajac a iránsky filmový režisér, scenárista a producent Mohammad-Ali Talebi.

Prvou zo spomínaných noviniek z Cannes je rakúsky existenciálny triler Lillian (2019) režiséra Andreasa Horvatha. Mladá ruská emigrantka v New Yorku nemôže získať prácu bez dokladov ani ako pornoherečka. Rozhodne sa vrátiť do rodnej krajiny a vydá sa naprieč Amerikou na dlhú cestu. Zdanlivo absurdný príbeh je inšpirovaný skutočnosťou. V roku 1927 istá Lillian Alling zmizla pri svojej púti z Ameriky do Ruska. Film je súčasnou interpretáciou zabudnutej udalosti. Známy rakúsky dokumentarista zasadil svoj hraný debut do fascinujúcich kulís amerického stredozápadu.

Druhou novinkou, ktorá bola uvedená na Festivale v Cannes, je film Oleg (2019), režiséra Jurisa Kursietisa.  Mladý lotyšský mäsiar Oleg sa vylodí v Bruseli v nádeji, že si pomôže zo zložitej životnej reality. Onedlho však prácu stratí v dôsledku nespravodlivého obvinenia zo strany iného pracovníka. Ako zdanlivý anjel-záchranca sa ho ujme poľský charizmatický kriminálnik, ktorý mu sľubuje lepšiu budúcnosť. Oleg si postupne uvedomuje, že sa dobrovoľne ocitol v pasci, z ktorej niet východiska… Film podáva nemilosrdný obraz o podobe moderného otroctva, ktorý sa odohráva v skrytom zákulisí výmenných transferov pracovnej sily medzi krajinami Európskej únie. Film príde na Art Film Fest osobne uviesť herec Valentin Novopolskij.