Prehliadka panoramatických filmov © 2022 Prehliadka panoramatických filmov © 2022

OZ za! amfiteáter v spolupráci s Filmovým klubom v Múzeu SNP pozýva na 8. ročník Prehliadky panoramatických filmov [ppf 2023]. Tá predstaví počas najbližšieho víkendu v Banskej Bystrici tradične “nielen” unikátne 70mm filmy na Amfiteátri Paľa Bielika, ale aj ďalších 6 projekcií vzácnych 35mm a 16mm filmových kópií v kinosále Múzea SNP.

“Od 30. júna do 2. júla na mape Slovenska pribudne ďalší jedinečný filmový festival, ktorý ponúkne domácim aj zahraničným návštevníkom kvalitný celovíkendový program. Ako rád vždy opakujem, 70mm panoramatické filmy je možné vidieť v celej Európe pod holým nebom jedine na našom amfíku v Banskej Bystrici,” uvádza Juraj Havlík z OZ za! amfiteáter.

V piatok začneme na amfiteátri rovno headlinerom, a to jedným z najznámejších a najkultovejších sci-fi filmov Blade Runner. Cez víkend to budú ďalšie klasiky z konca 80. rokov, a to tituly Batman a Nepodplatiteľní. Ostatné denné premietania v sobotu a v nedeľu v Múzeu SNP tvoria filmy Duel, Kdyby tisíc klarinetů, Tančiareň, Mackennovo zlato, Kladivo na čarodějnice a Tiger a drak. Za skratku [ppf] si teda kludne dosaďte aj “pár pekných filmov,” upresňuje program premietač Michal Jaso.

Prehliadka panoramatických filmov © 2020

„Doplnkový program v Múzeu SNP sme pripravili ako “prezentáciu perforovaných filmov” [ppf]. Všetky filmy budú uvádzané z pôvodných filmových pásov, žiadny digitál. Dúfame, že filmy rôznych žánrov a rôznych formátov oslovia široké spektrum návštevníkov a každý si nájde to svoje. Okrem projekcií pripravujeme aj malú výstavku 16mm a 35mm projektorov. Samozrejme pár informácií o filme a aj o formáte sa vždy dozviete pred filmom v krátkom úvode, ktoré pre vás pripravili lektori Filmového klubu. A budeme radi, ak sa záujemci prídu pozrieť aj do premietacej kabíny, či už na amfíku alebo v múzeu, kde budú mať možnosť vidieť pôvodnú premietaciu techniku naživo v činnosti aj s odborným výkladom.“ dopĺňa premietač Ivan Školuda.

Na festival sú k dispozícii zvýhodnené trojdňové a jednodňové akreditácie na stránke 70mm.sk. Vstupenky na jednotlivé predstavenia budú k dispozícii od prvého dňa festivalu, či už v predpredaji v cene 6 € alebo na mieste v cene 7 €. Členovia filmových klubov majú možnosť uplatniť zľavu na akreditácie, ako ak jednotlivé vstupenky. Detailné informácie sú k dispozícii na stránke 70mm.sk/?vstupenky
Aktuálne informácie je možné naďalej sledovať na facebookovej stránke Prehliadka Panoramatických Filmov.