V stredu 12. apríla oznámil festival Cannes zoznam nominácií v dvoch súťažných sekciách krátkych filmov sedemdesiateho ročníka festivalu, ktorý sa bude konať v druhej polovici mája. Medzi šestnásť krátkych filmov nominovaných v jubilejnom 20. ročníku Selekcie Cinéfondation sa prebojoval aj mladý slovenský režisér Michal Blaško. Jeho snímka Atlantída, 2003 zaujala v konkurencii viac ako 2600 prihlásených filmov z filmových škôl z celého sveta.

Tridsaťminútová snímka vznikla v koprodukcii bratislavskej VŠMU a pražskej FAMU. Vsadená je do roku 2003, pred vstupom Slovenska do schengenského priestoru, takže na našej východnej hranici veselo prekvitá nielen pašovanie všelijakého kontrabandu, ale aj obchod s bielym mäsom. Ukrajinský pár, Martin a Denisija snívajú o tom, že sa dostanú do Nemecka a sú pre to ochotní urobiť čokoľvek.

Michal Blaško: Atlantída, 2003

Nápad na film vznikol ešte pred tým, ako Michal Blaško nastúpil na VŠMU. V novinách čítal rozhovor s mladou Ukrajinkou, ktorá sa na Slovensko dostala ilegálne spolu s priateľom. Ten ju však po prechode cez hranice zradil, čo ju donútilo robiť tri roky prostitútku. „Fascinovala ma skutočnosť, že niekto, komu plne dôverovala a kto s ňou prežil nielen ten náročný prechod, ale aj spoločný čas predtým, ju zradil a chladnokrvne opustil. Zaujímala ma dilema, ktorú musel ten muž predtým riešiť, váhania, výčitky svedomia a či si to celé nechcel v určitom momente rozmyslieť a rozhodnúť sa inak. Rovnako ma však zaujímal charakter toho dievčaťa a to, čo musela cítiť v momente, keď bola zradená,“ vysvetlil Michal Blaško, aktuálne študent štvrtého ročníka Ateliéru hranej réžie na Filmovej a televíznej fakulte.

Prvé významné úspechy Blaško zaznamenal už so semestrálnym filmom Strach, ktorý vytvoril počas svojho druhého ročníka, taktiež v koprodukcii s pražskou FAMU. Uvedený bol na MFF v San Sebastiane a získal aj viacero ocenení vrátane ceny za Najlepší krátkometrážny film na festivale vo Vilniuse. S animátorkou Martou Prokopovou aktuálne vyvíja animovaný film Divoké bytosti, ktorý bol súčasťou Short Film Project Lab na 67. ročníku Berlinale.

 

Komu porota, ktorej bude v tohto roku predsedať rumunský režisér a držiteľ Zlatej palmy Cristian Mungiu, udelí prvé tri miesta, bude jasné 26. mája počas festivalu Cannes. Cinéfondation funguje ako nadácia pod záštitou festivalu, ktorej cieľom je podávať pomocnú ruku novej generácii filmárov.

Svoj cieľ dosahuje s pomocou troch „podprogramov“, pričom oficiálna Selekcia študentských filmov na festival Cannes je, takpovediac, jej prvým stupňom. Nádejní režiséri sa môžu uchádzať aj o niekoľkomesačnú Rezidenciu v Paríži, zameranú na vývoj ich prvých či druhých celovečerných filmov a, napokon, treťou a aj najmladšou aktivitou nadácie je špeciálny Ateliér. Koná počas festivalu a na ktorom sa režiséri môžu stretnúť s filmovými profesionálmi, a získať tak financovanie pre ich projekt.

Atlantída, 2003 je piatym slovenským zástupcom v Cinéfondation: v roku 1999 tu bol uvedený animovaný film Keď nie, tak nie Vladimíra Krála, v roku 2010 stredometrážny film Matyása Priklera Ďakujem, dobre, v roku 2011 krátky film režiséra Aramisova Cagey Tigers a naposledy v roku 2013 animovaný film Pandy Matúša Vizára.