Martin Šulík, najúspešnejší slovenský režisér posledných dvoch desaťročí, začal v týchto dňoch po šesťročnej prestávke nakrúcať svoj nový celovečerný film Tlmočník s takmer oscarovým medzinárodným hereckým obsadením. Do titulných postáv totiž obsadil českého režiséra Jiřího Menzla, držiteľa Oscara za réžiu filmu Ostro sledované vlaky a rakúskeho herca Petra Simonischeka. Ten si do Los Angeles na udeľovanie Oskarov „zaskočil“ práve tento rok ako hlavný hrdina nemeckej komédie Toni Erdmann nominovanej v kategórii Najlepší zahraničný film. Zlatú sošku síce nakoniec nezískal, ale už predtým sa mu podarilo vyhrať „aspoň“ titul Najlepší európsky film roku 2016.

Počas dvojmesačného nakrúcania v apríli a máji navštívi filmový štáb pod taktovkou Martina Šulíka mnohé lokality na západnom a strednom Slovensku. Od Bratislavy, cez Banskú Bystricu, Žilinu až po Ružomberok. Nakrúcať sa bude aj na čarovnom Liptove – v Partizánskej Ľupči, Ľubietovej či v Bešeňovej. Na putovanie po Slovensku sa totiž vyberú hlavní hrdinovia filmu, asketický tlmočník Ali (Jiří Menzel) a rakúsky bonviván a alkoholik Georg (Peter Simonischek).

Garfield Film

Dvaja ľudia s odlišnou životnou skúsenosťou, ktorí by za iných okolností spolu nestrávili ani niekoľko minút. Dohromady ich zvedie náhodná zmienka o udalostiach 2. svetovej vojny, ktoré tragicky poznamenali osud ich rodín. A tak sa vyberú hľadať svedkov dávno zabudnutej minulosti. Cesta svojhlavých starých pánov je plná škriepok, komických aj dramatických situácií, v ktorých majú možnosť spoznať jeden druhého, získať k sebe rešpekt a odhaliť prekvapivé súvislosti udalostí, ktoré ich oboch zásadným spôsobom poznamenali.

S obsadením Petra Simonischeka sme mali veľké šťastie. Môj dlhoročný priateľ Bruno Wagner bol koproducentom Toniho Erdmanna, takže cesta k Simonischekovi bola o to ľahšia. Ale hlavne sa mu mimoriadne páčil scenár a hneď po našom prvom stretnutí nám s Martinom Šulíkom prisľúbil, že s ním môžeme počítať. Veľmi nás teší, že sa naša spolupráca stala realitou, lebo dnes, po jeho veľkom medzinárodnom úspechu, by to už vzhľadom na jeho vyťaženosť nebolo také jednoduché,“ hovorí Rudolf Biermann, producent filmu Tlmočník, ktorý s Martinom Šulíkom spolupracuje už na šiestom projekte.

Garfield Film

Režisér Šulík si k spolupráci prizval aj ďalších svojich stabilných tvorcov. Scenár napísal s osvedčeným Marekom Leščákom, za kamerou bude stáť ako vždy držiteľ Českého leva Martin Štrba, čerstvo ocenený aj slovenskou filmovou cenou Slnko v sieti za film Masaryk. Okrem skúsených bardov Jiřího Menzla a Petra Simonischeka sa filmoví fanúšikovia môžu tešiť aj na Zuzanu Mauréry, známu internetovú komičku Evelyn alias Evu Kramerovú, či Attilu MokosaPripravovaný film Tlmočník by sa mal do kín mal dostať na jar 2018. Vzniká v produkcii spoločností Titanic Martina Šulíka a IN Film Rudolfa Biermanna. Koproducentami sú RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televize. Projekt podporil slovenský Audiovizuálny fond.