Odborovej organizácii scenáristov Writers Guild of America (WGA) sa podarilo dosiahnuť kompromisnú dohodu o dočasnej trojročnej kolektívnej zmluve s Alianciou filmových a televíznych producentov. Sto dňový štrajk sa tak mohol dnes ukončiť.

Nová kolektívna zmluva neobsahuje všetko, čo scenáristi požadovali, ale podľa vyjadrení predstaviteľov WGA je to dobrý základ pre budúcnosť filmovej a televíznej tvorby. Počas posledných dvoch dní prebiehalo hlasovanie členov WGA o ukončení štrajku. Viac ako 90% z nich bolo za ukončenie. Už dnes sa viacerí z nich vrátili k svojej práci, najmä tí televízni. Napriek tomu potrvá rozbeh celej tvorby minimálne mesiac. Štrajk odhadom spôsobil škody vo výške minimálne dvoch miliárd amerických dolárov.

Vedenie odborov je určite spokojné aj s čiastočným úspechom. Pri poslednom štrajku sa im totiž nepodarilo dosiahnuť absolútne nič. Práve naopak, podmienky pre scenáristov sa vtedy ešte zhoršili. Celá kríza však ešte nie je úplne zažehnaná. Scenáristov čaká ešte tento mesiac ratifikácia kolektívnej zmluvy. Problémy by sa už nemali objaviť, ale o tri roky si budú musieť obe strany opäť sadnúť za rokovací stôl.