Natáčanie filmu do 100 Hour Film Race. © Soul for Show

Slovenská kinematografia má v týchto dňoch príležitosť zaujať ďaleko za hranicami našej krajiny. Po prvýkrát v histórii sa tím slovenských filmárov prihlásil do medzinárodnej filmovej výzvy s názvom 100 Hour Film Race. Kinematografický závod s časom odštartoval vo štvrtok 7. decembra a deadline na odovzdanie svojich krátkych filmov mali súťažiaci včera, v pondelok 11. decembra.

Každoročná unikátna filmová výzva prichádza z Ameriky a je otvorená bez obmedzenia pre tímy zo všetkých krajín sveta. Do tohtoročnej výzvy natočiť film za 100 hodín sa prvý raz v histórii súťaže prihlásil aj tím zo Slovenska.

Tím filmárov z radov študentov dala dokopy produkčná spoločnosť OREO. Pod vedením producenta Martina Hudáka a Milana Janáčiho nakrútil tento tím počas uplynulého víkendu krátky súťažný film v réžii Richarda Blumenfelda, ktorý Slovensko do súťaže zaregistroval.

„Nikdy som sa do žiadnej takejto súťaže neprihlásil. Richardov nápad ma zaujal a presvedčil, aby sme do toho išli, veď ide len o 4 dni. Javí sa mi to ako dobrý projekt, kde môžeme vyskúšať nových ľudí, s ktorými by sme neskôr pracovali aj na komerčných zákazkách,“ komentuje účasť Slovenska vo filmovej výzve tímový producent zo spoločnosti OREO Martin Hudák.

Súťažiace tímy dostali v deň štartu odpočítavania tri indície; téma záhada, rekvizita medaila a akcia umývanie. Tieto indície museli do filmu zapracovať. V časovom limite 100 hodín mali za úlohu vymyslieť námet a napísať scenár. Nakastovať hercov, nakrútiť film, postprodukovať ho, teda postrihať, prípadne otitulkovať a pridať hudbu a výsledok odovzdať. Minimálna a maximálna dĺžka filmu je neobmedzená.

Organizátori súťaže vyhodnocujú okrem hlavnej kategórie najlepší film tiež vedľajšie kategórie: najlepšia réžia, scenár, herec, herečka, zvuk, animácia, kostýmy a ďalšie.

Výhercovia vlaňajšej výzvy:

Prvé miesto: Lacolyte by Les Uns des Six (Toulouse, France)
https://lnk.sk/bsEH

Druhé miesto: Belo York by The Family is Back (Brooklyn, New York and Brazil)
https://lnk.sk/fjBE

Tretie miesto: Something Beautiful by Grand Karma (Quebec, Canada)
https://lnk.sk/ltNX

Projekt každoročne realizuje americká spoločnosť Film Racing, LLC, ktorá zároveň vyhlasuje výzvy 24 Hour Film Race a 72 Hour Horror Film Race.