Na výročnom odovzdávaní cien Americkej filmovej akadémie sa bude v kategórií najlepší zahraničný/neanglicky hovorený film uchádzať celkovo až rekordných 58 zahraničných filmov z celého sveta. O Oscara sa po prvýkrát budú uchádzať aj tvorcovia z Fidži (The Land has eyes), Kostariky (Caribe) či dokonca aj z Iraku (Requiem of Snow). Veľkým prekvapením je talianska dráma Saveria Costanza Private, ktorá neprešla výberom, a miesto nej Taliani nasadili Cristinu Comencini a jej La Bestai Nel Cuore.

Medzi 58 kandidátmi sa nachádza aj NÁŠ slovenský film, film Martina Šulíka (Krajinka, Záhrada) Slnečný štát, ktorý nominovala Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). Akademici vyberali z pätice slovenských, respektíve koprodukčných celovečerných filmov, ktoré boli premierované v tomto roku. Medzi ďalších favoritov a uchádzačov na nomináciu na Oscara 2006 patrili najmä filmy Konečná stanica Jiřího Chlumského a O dve slabiky pozadu Kataríny Šulajovej. Češi, ktorým sa na Oscaroch ohromne darí (oscarová Kolja, či na Oscara nominované Musíme si pomáhať či Želary) nasadili hviezdne nabitý a témou skoro klasický film Štestí Bohdana Slámu.

Na adresu tvorcov úspešného Slnečného štátu uviedla prezidentka SFTA Zuzana Gindl-Tatárová len toľko : „Vážim si režiséra Martina Šulíka a scenáristu Mareka Leščáka, že sa rozhodli zmeniť svoj štýl a uhol pohľadu – známy najmä z filmov Záhrada a Orbis pictus – a zamerali sa tentoraz na súčasnosť.“

Konečné nominácie budú známe 31. januára 2006 a udeľovanie sa uskutoční v losangeleskom Kodak Theatre 3. marca 2006. Tešíme a držíme palce. Silno, presilno:).