14. Filmový festival Black Nights Tallinn (24. 11. – 5. 12. 2010, Tallin, Estónsko), ktorý uviedol tiež archívne slovenské filmy v sekcii venovanej československej novej vlne a novinku režiséra Jana Švankmajera Prežiť svoj život v sekcii Forum, zaradil do svojej súťažnej sekcie EurAsia aj česko-nemecko-slovenský koprodukčný film 3 sezóny v pekle. Film režiséra Tomáša Mašína z roku 2009 získal ocenenie Don Quijote, ktoré udeľuje porota FICC (Medzinárodná federácia filmových klubov).

Film režisérky Diany Fabiánovej Mesiac v nás (2009) bol v novembri takisto úspešný na festivaloch. Na 15. Medzinárodnom filmovom festivale Montenegro získal hlavnú cenu festivalu Grand Prix. Film sa dostal aj do kanadských kín – v nasledujúcich týždňoch bude premietaný v rámci siete Cinema Politica.

Filmy režiséra Pavla Barabáša sa rovnako tešia nielen festivalovej účasti, ale aj oceneniam. Jeho film Bhután – Hľadanie šťastia (2008) ocenila porota na 15. ročníku Medzinárodného environmentálneho filmového festivalu GREENVISION 2010, ktorý sa konal v termíne 23. – 27. 11. 2010 v ruskom Petrohrade. Na Medzinárodnom festivale outdoorových filmov, ktorý sa konal v uplynulých týždňoch v Prahe bol v kategórii cestopisný film ocenený aj film Monogolsko – V tieni Džingischána (2010).

Krátkometrážny dokumentárny film Mira Rema Arsy-Versy (2009) po rade ocenení pokračuje vo svojich festivalových úspechoch. Na festivale Plus Camerimage, ktoré každoročne oceňuje umenie kameramanov, získal ocenenie Discovery Networks v strednej Európe.