Berlinale – Medzinárodný filmový festival v Berlíne – patrí medzi najvýznamnejšie filmové udalosti roka. Jeho 59. ročník sa uskutoční od 5. do 15. februára a slovenská kinematografia na ňom nebude už štvrtý rok chýbať. Festival je stretnutím laickej i profesionálnej verejnosti z viac ako 120 krajín, ktoré spája láska k filmu a snaha o jeho rozvoj. Viac ako dvesto tisícové publikum si bude môcť pozrieť vyše štyristo prihlásených filmov, z ktorých väčšina zažije svoju európsku premiéru. Berlinale je obrovskou slávnosťou a príležitosťou na nadviazanie nespočetných foriem spolupráce a tvorivých vzťahov.

Prezentačný a informačný stánok Central Europe Cinema sa na desať dní stane domovom nielen slovenskej, ale aj českej, poľskej, maďarskej a slovinskej kinematografie. Účasť na Európskom filmovom trhu (European Film Market – EFM), neoddeliteľnej súčasti MFF v Berlíne, má ambíciu sprostredkovať informácie o aktuálnych filmoch z roku 2008 a o premiérach nového roka čo najväčšiemu počtu distribútorov, nákupcov a zástupcov iných festivalov. Okrem toho je miestom nadväzovania medzinárodnej spolupráce, informuje o vznikajúcom audiovizuálnom fonde a ponúka aktuálne a koprodukčné filmy na DVD nosičoch, informačné materiály a letáky a zostrihy z pripravovaných filmov. To všetko vďaka Slovenskému filmovému ústavu, ktorému finančne pomohlo Ministerstvo kultúry.

Na trhovej projekcii – market screening-och – sa predstaví päť slovenských filmov: Pokoj v duši režiséra Vlada Balka, koprodukčné snímky Tobruk Václava Marhoula, Ženy môjho muža Ivana Vojnára, Nedodržaný sľub Jiřího Chlumského a Sněženky a machři po 25 rokoch režiséra Viktora Tauša. Slovensko budú na Berlinale zastupovať Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ a Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra (NKC– SFÚ). Medzi sprievodné udalosti patrí aj European Film Production Shooting Stars, venovaná prezentácii mladých hereckých talentov, akými po minulé roky boli napr. Marko Igonda alebo Táňa Pauhofová.

Filmoví tvorcovia sa môžu vrámci festivalu uchádzať o Film Sales Support, podporu na propagáciu filmu, ktorú v minulom roku využil Juraj Lehotský s jeho dokumentom Slepé lásky. Tento film sa spomína aj v súvislosti s nomináciou na cenu Cinema for Peace Award for Most Valuable Documentary of the Year (cena Kino za mier pre najhodnotnejší dokument roku), ktorej slávnostné odovzdávanie sa uskutoční 9. februára 2009.

zdroje: http://berlinale.de/; http://aic.sk/