/Pred 14 rokmi nás na plátne očaril a zároveň aj pobúril film Paula Verhoevena Základný inštinkt v hlavných úlohach s Michaelom Douglasom a Sharon Stone. Teraz sa robí všetko pre to, aby sme na budúci rok zažili ďalší príbeh Catherine Tramellovej, aj keď tentoraz bez Verhoevena a Douglasa. Nad druhým pokračovaní Základného inštinktu stojí producentská dvojka Andrew Vanjna a Mario Kassar (Rambo, Terminátor, Smrtonosná pasca). Dejová línia by mala byť následovná : Skvelú autorku detektívnych románov neminú problémy so zákonom ani po presťahovaní do Londýna, kde jej manžel, futbalová hviezda, zahynie zvláštnym spôsobom. Utopí sa totiž v aute, ktoré sa zrútilo do Temže, pričom sa so svojou manželkou miloval za jazdy. Prípadu sa ujíma psychiater a kriminalista Michael Glass, ktorý je poverený, aby zostavil psychologický profil podozrenej. Po tom, ako je Catherine na súde označená za nevinnú, navrhne mu, aby sa stal jej osobným psychiatrom a jedným z hlavných hrdinov jej budúceho románu. A rovnako ako Nick Curran (Michael Douglas) pred 14 rokmi, aj doktor Glass sa zapletá do jej diabolských sietí.

Asi najväčšie problémy boli s obsadením úlohy doktora Glassa, ktorý mal byť mladšia generácia ako Sharon Stone. O hlavnú mužskú rolu sa uchádzali napr. : Robert Downey jr., Kurt Russel, Pierce Brosnan či Bruce Greenwooda, ktorých od projektu odohnali osobné dôvody alebo množstvo nahých scén. Horúcim favoritom bol jeden čas aj Benjamin Bratt, no toho však odmietla sama Sharon Stone. Nasledovala rada zložitých komplikácií a manierov z rôznych strán a projekt vyzeral dosť biedne a nerealizovateľne. Celá situácia sa utíšila a vyriešila, keď producenti nakoniec našli Davida Morrisseyho (na fotografii), herca ochotného absolvovať nakrúcanie po boku nádhernej, ale náročnej Stone.

Na režisérsku stoličku zasadol Michael Caton-Jones, ktorý má na režisérskom konte filmy ako Bob Roy a Šakal. Nakrúcanie sa začalo v apríli tohto roku neďaleko Londýna. Popri hlavných hrdinoch sa nám predstavia aj britský herci Roy Washburn a Charlotte Rampling.

Sharon Stone bude opäť diabolsky prefíkaná, svojim pohľadom zvedie hádam každého, koho si zaujme a problémy s nahotou vo filme určite mať nebude. To sú moje subjektívne (skromné) očakávania na Základný inštinkt 2, no uvidíme. Podarí sa Stone v jej slávnej úlohe opäť vrátiť na hviezdne nebo a vylepší si tak upadajúce renomé? To je otázka, ktorá visí vo vzduchu už dlhšiu dobu, ale nabudúci rok bude plne zodpovedaná.