Legenda slovenského filmu sa vracia. Juraj Jakubisko a jeho 100-členný štáb začali v sobotu na Liptove nakrúcať historický veľkofilm o bohatej uhorskej grófke Alžbete Báthoryovej, Čachtickej pani, ktorej povesti pripisujú kúpele v krvi nevinných mladých dievčat.

Nakrúcanie v pribylinskom skanzene sa práve v týchto dňoch končí a v januári sa nakrúcanie presúva do susedných Čiech na Telčský zámok, ktorý takmer celý bude slúžiť pre Jakubiskove potreby. Film vzniká v česko-slovenskej-maďarsko-anglickej produkcii a má veľmi slušný rozpočet v podobe 10 miliónov eur. Dokonca k tejto sume dopomohlo aj slovenské ministerstvo kultúry, ktoré filmu Báthory pridelilo 13 miliónov korún. O realistické kulisy by malo byť postarané, keďže zámok v Telči patrí k jedným z najkrásnejších a najzachovalejších renesančných stavieb v Českej republike.

Vo filme sa objavia časom overené herecké mená ako Bolek Polívka, Jiří Korn, Andrej Hric, či vychádzajúca teenage hviezda Jiří Mádl. Komu pripadla úloha grófky Báthoryovej drží produkčná spoločnosť Jakubisko film v prísnej tajnosti.

Premiéra je odhadovaná až na rok 2007 a ja len dúfam, že sa konečne dočkáme skvelého koprodukčného veľkofilmu, na ktorom sa vo veľkej miere podieľa aj Slovensko. Jakubisko aj napriek veľmi svojskému štýlu pozná recept na úspech.