Už v priebehu roka som sa s príchodom množstva vizuálne kvalitných filmov s úžasnými efektami zamýšľal, že na budúci rok predsa len búdu mať akademici z čoho vyberať a rozhodne to nebude jednoduché. Koniec jari nám priniesol sci-fi pecky ako Vojna svetov, Star Wars Epizóda III., a začiatok leta pokračoval počinmi Batman začína a Sin City. Proste som si povedal, že vcelku vydarený rok na vizuálne efekty a to som ešte zabudol na dva posledné, decembrové, efektmi napráskané blockbustery roka, štrvtého Harryho Pottera a Jacksonov remake King Konga.

A teraz to prišlo. Akademici zúžili zoznam a vytvorili sedmičku horúcich kandidátov na Oscara za nejlepšie vizuálne efekty roku 2005. 31. januára 2006 sa dozvieme trojicu kandidátov, ktorý zvedú neúprosný a vyrovnaný boj 5. marca v Kodak Theatre v Los Angeles. No, ale poďme už na tú dusnú sedmičku: Star Wars Epizóda III. – Pomsta Sithov, Vojna svetov, Batman začína, Charlie a továreň na čokoládu, Harry Potter a Ohnivá čaša, King Kong a čerstvé Letopisy Narnie: Lev, šatník a čarodejnica.

Je to maximálne vyrovnaná sedmička, no mňa šokoval jeden neuveriteľný fakt. Medzi exkluzívnou sedmičkou, nech hľadáte ako hľadáte, nenájdete Sin City: Mesto Hriechu. Pokojne by som si vedel predstaviť, ak by si napríklad Batman vymenil miesto so Sin City. Vzhľadom na to, že Sin City prišlo s niečím úplne novým a prelomovým, získalo povesť najkomiksovejšieho filmu všetkých čias a že celučičké pozadie bolo vytvorené počítačom, je to dosť zarážajúce. Určite veľké sklamanie v tvárach tvorcov Sin City, ktoré má veľké kultové ambície a predpoklady. Rozhodnutie akademikov možno vysvetľuje aj fakt, že Sin City stvorili až tri trikové spoločnosti. No čo už, zbytočne plakať nad rozliatym mliekom.

Kto má najväčšie šance? Tak je tu pár indícií, ktoré by nás mohli posunúť trocha ďalej. Ja osobne tipujem trojicu filmov Star Wars III., Harry Potter a King Kong. Samozrejme o kvalite efektov a počítačových trikov je tu škoda písať. Finálnemu produktu hviezdnej ságy nahráva fakt, že zatiaľ každý diel z veľkej Lucasovej ságy bol vždy nominovaný na Oscara za najlepšie efekty roka. Harry sa už tiež stal stálym účastníkom troch kandidátov a úroveň jeho vizuálnych možností sa samozrejme každým dielom výrazne stupňuje. A dostávame sa hádam k najväčšiemu favoritovi na celkové prvenstvo a tým je King Kong. Jackson po hattricku oscarov za vizuálne efekty za trilógiu Pána Prsteňov (2002-2004) si šúcha ruky a jeho divoký a dojímavý opičiak pôsobí plne reálne a rovnako ako u Gluma aj za King Kongom stojí Andy Serkis.

A ktoré štúdio má najviac horúcich želiezok v ohni? Na čele vedie štúdio ILM, ktoré má vo výberu až štyri filmové počiny.

25. januára bude akadémia sledovať 15 minút z každého filmu horúcej sedmičky. Čo myslíte, pre akú trojicu sa akadémia nakoniec rozhodne? Vaše tipy a názory radi uvítame v komentároch.