© 2021 Warner Bros. © 2021 Warner Bros.

Ešte nemá ani dátum premiéry a už prekonáva rekordy a udivuje celý svet. Nový seriál Pán prsteňov bude suverénne najdrahším seriálom v histórii. Prekoná aj seriál Hra o tróny (Game of Thrones), ktorúkoľvek časť zo sci-fi série Hviezdne vojny (Star Wars) ale napríklad aj megaprojekt Avengers:Endgame, ktorého rozpočet bol okolo 350 miliónov.

Najdrahším seriálom donedávna bola lekárska sága Pohotovosť, ktorej jedna sezóna s 20 epizódami stála okolo 290 miliónov amerických dolárov. Pán Prsteňov však strčí všetkých konkurentov do vrecka, rozpočet na jednu sezónu má byť 650 miliónov novozélandských dolárov, teda okolo 465 miliónov amerických dolárov. Majiteľom streamingovej služby Amazon, ktorá seriál ponúkne, je však multimiliardár Jeff Bezos, takže o financie sa tvorcovia báť nemusia.

Faktom je, že časť nákladov dostanú producenti nazad, vláda Nového Zélandu im má vrátiť vraj až 114 miliónov dolárov. Vysoké náklady na výrobu sú spôsobené aj poriadne drahými právami na sfilmovanie, ktoré vyšli na 250 miliónov dolárov. Ďalšie série (dokopy by ich malo byť päť) by tak už mali byť lacnejšie. Časť rekvizít, kostýmov či exteriérov, do ktorých sa investuje, by totiž mal štáb využiť aj v nasledujúcich sezónach. Navyše, v prípade úspechu by sa mohol nový Pán prsteňov dočkať aj spin-offov inšpirovaných knihami J. R. R. Tolkiena.

Premiéra seriálu sa vraj má uskutočniť už tento rok, v prvej sezóne by sa diváci mali dočkať 8 častí. Prvé dve by mali byť už hotové. Dej seriálu by sa mal odohrávať ešte včasoch pred tromi knihami a tromu filmami z pôvodnej série. K dispozícii majú tvorcovia 3441 rokov deja, čo im dáva relatívne veľkú slobodu a príležitosť na tvorbu.