Šarlatán © Cinemart Šarlatán © Cinemart

Za našich západných susedov zabojuje v tomto ročníku o Oscara film o kontroverznom ľudovom liečiteľovi s názvom Šarlatán. Rozhodla o tom Česká filmová a televízna akadémia.

Šarlatán rozpráva príbeh o liečiteľovi Janovi Mikoláškovi inšpirovaný skutočnými udalosťami. Život tohto muža bol zaujímavý najmä preto, že svojimi diagnózami dokázal udivovať aj svojich pacientov, aj tých najväčších odborníkov. On sám pritom žiadne medicínske vzdelanie nemal. Pomohol však veľkému množstvu ľudí, čím si vyslúžil slávu, uznanie, ale aj kusisko podozrenia.

Šarlatán © Cinemart

Prví diváci mali šancu vidieť Šarlatána na festivale Berlinale. Jeho oficiálnu premiéru v Českej republike odsunula pandémia koronavírusu. Šarlatán je česko-írsko-poľsko-slovenská koprodukcia pod vedením režisérky Agnieszky Holland (Úplné zatmenie, Horiaci ker). V hlavnej úlohe sa predstavil Ivan Trojan, mladšej verzie sa ujal jeho syn, Josef. Rolu liečiteľovej pravej ruky a partnera vzal na seba Slovák Juraj Loj.

Tento rok mala Česká filmová a televízna akadémia na výber z desiatich filmov. Minulý rok poslala do prestížnej súťaže Pomaľované vtáča. Užší výber filmov zverejnia organizátori Oscara 9. februára, nominácie s piatimi filmami 15. marca 2021. Finálový večer sa uskutoční 25. apríla v Los Angeles. Česká republika v minulosti na Oscaroch zabodovala s filmom Kolja z roku 1996. Víťazstvom v kategórii Cudzojazyčný film sa okrem tohto filmu môžu chváliť aj československé filmy Ostro sledované vlaky a Obchod na Korze.