Tresky plesky © Veronika Kocourková

Tresky plesky má byť trinásťdielny animovaný seriál, ktorý hravou formou vysvetľuje rôzne prírodné fyzikálne javy. Vznikol s finančnou podporou AVF a s koprodukčným vkladom RTVS. Tá pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pripravila špeciálne tematické vysielanie, a to hneď na viacerých svojich televíznych i rozhlasových okruhoch.

V premiére odvysielala aj pilotný diel pripravovaného náučného seriálu, epizódu s názvom „Piesočná búrka“. Seriál sa podľa režisérky Veroniky Kocourkovej stretol s pozitívnou odozvou. V súčasnosti prebiehajú práce na ďalších dieloch a vo vysielaní RTVS by sa mali Tresky plesky objaviť na jeseň 2019.

Seriál rozvíja motívy magisterského filmu Veroniky Kocourkovej „Ako vzniká tornádo“, ktorý na festivale Fest Anča získal ocenenie Anča D Award. Cenu udeľuje festival v spolupráci so spoločnosťou Film Europe Media Company. Vďaka tomu ho distribučná vetva spoločnosti v decembri 2014 zaradila ako predfilm aj do celoslovenskej kinodistribúcie.

Za nápadom na seriál sa skrýva Kocourkovej vlastný záujem o meteorológiu, ktorú kedysi chcela študovať. Režisérka prepracovala výtvarné návrhy a pribrala do tímu viac animátorov. V seriáli, rovnako ako v jej absolventskom filme, budú fyzikálne javy vysvetlené veselou formou na príbehu rodinky molekúl, tie účinkujú aj v pilotnej epizóde. Každá epizóda bude vysvetľovať aj iný jav: okrem úvodnej piesočnej búrky to budú napr. blesky, tsunami, lavíny, vulkán, povodne či zemetrasenia. Cieľovou diváckou skupinou sú škôlkari a žiaci prvého stupňa.

Keďže ide o zložité fyzikálne javy, Kocourková spojila svoje sily s odborníkmi. Okrem fyzičky Zuzanou Margočovou, ktorá sa v súčasnosti ako doktorandka venuje seizmickým javom na Slovenskej akadémii vied, režisérka konzultovala prípravu seriálu s odborníkmi zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a s detskou psychologičkou.

Cenné rady ponúkli aj učiteľky materských a základných škôl a po spätnú väzbu si režisérka zašla k tým najpovolanejším – k deťom. V skúšobnom publiku by ste našli synov viacerých členov produkčného tímu.

© Veronika Kocourková

Seriál produkovala jej spoločnosť Superfilm, ktorú po absolvovaní VŠMU založila s producentkou Simonou Hrušovskou. Na tvorbe sa ako dramaturg podieľal Patrikom Paššom a o dialógy sa postarala Martina Madejová. Pod úvodnú i záverečnú zvučku sa podpísala speváčka Jana Kirschner.

Veronika Kocourková je absolventkou Ateliéru animovanej tvorby na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Okrem oceneného absolventského filmu získala najviac pozornosti, keď pod názvom Superkomix vydala komiksové spracovanie jej každodenného života. Vlani nadobudol Superkomiks vďaka spolupráci s divadelnou režisérkou Lýdiou Petrušovou aj divadelnú podobu.

Mnohým zase utkveli v pamäti dve spolupráce Veroniky Kocourkovej s Andrejom Kolenčíkom – prvá na minuloročnej propagácii Týždňa slovenského filmu a druhá na videoklipe k piesni Duch mesta od Jany Kirshner, ktorého špeciálna projekcia bola súčasťou posledného vydania bratislavskej Bielej noci.