Festival animovyných filmov v Annecy © 2023 foto: Louis Nauche Festival animovyných filmov v Annecy © 2023 foto: Louis Nauche

Na 43. ročníku najväčšieho festivalu animovaných filmov na svete v Annecy, si divákov aj porotu spomedzi 12 celovečerných filmov získal film režiséra Filipa Pošivača TONKO, SLÁVKA A KÚZELNÉ SVETLO, ktorý si osobne prevzal Cenu poroty v kategórii „Contrechamp“. Festival sa konal vo francúzskom Annecy 11. – 17. júna a stretlo sa na ňom takmer 16 000 profesionálov z celého sveta.

„Pred uvedením filmu som mal veľkú trému, avšak publikum v Annecy bolo veľmi prajné a priateľské. Diváci na film reagovali veľmi živo a v sále bolo zreteľné, ako príbeh na plátne prežívajú. Som vďačný za všetky pochvalné správy od divákov, ktoré mi po projekciách posielajú.“ hovorí režisér filmu Filip Pošivač

Oficiálna súťažná kategória „Contrechamp“ patrí medzi najmladšie v rámci festivalu v Annecy a je určená pre celovečerné animované filmy, ktoré si zaslúžia špeciálnu medzinárodnú pozornosť. O to významnejšie je, že Cenu poroty v tejto kategórii získal práve slovenský film. O ocenenie v tejto kategórii bojovalo 12 celovečerných animovaných filmov, vrátane slovenskej majoritnej koprodukcie Umelohmotné nebo. Tonko, Slávka a kúzelné svetlo vynikol v medzinárodnej konkurencii, očaril publikum a porotu zaujal svojím pôsobivým príbehom, dychberúcimi vizuálmi ale aj nenahraditeľnou kvalitou tradičnej stop-motion animácie. Navyše postava filmového Tonka je historicky prvou svietiacou animovanou bábkou, ktorá bola na svete vyrobená.

Festival animovyných filmov v Annecy © 2023 foto: G. Piel

Film o inakosti, priateľstve a fantázii.

Jedenásťročný Tonko má jedinečnú vlastnosť – od narodenia svieti. Jeho príliš starostliví rodičia sa ho snažia držať doma, aby ho ochránili pred vonkajším svetom. Keď sa do ich domu pred vianočnými prázdninami nasťahuje tajuplná Slávka, Tonkov svet sa obráti naruby. Získava prvú naozajstnú kamarátku, pred ktorou môže odhaliť svoj svet vo vankúšovom bunkri. Slávka zas Tonkovi ukáže zázračnú baterku. Tá svojim svetlom dokáže z obyčajných vecí vytvárať úžasné obrázky a kúzelné svety, ktoré vidia len oni dvaja. A tak sa začína ich dobrodružné pátranie po pôvode záhadných chumáčikov tmy, ktoré vysávajú z ich domu slnečný svit. Tonko, Slávka a kúzelné svetlo je film o tom, aké je to byť iný, príbeh o priateľstve a fantázii, o svetle a tme.

Film Tonko, Slávka a kúzelné svetlo vznikol v slovensko–česko–maďarskej koprodukcii. Produkujú ho filmové spoločnosti nutprodukcia a nuprodukce. Jeho koproducentmi sú RTVS – Rozhlas a televízia Slovenska, Česká televize, Kouzelná animace a Filmfabriq. Film finančne podporili Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, Eurimages, Creative Europe MEDIA, Maďarský národný filmový inštitút a Zlínský kraj.

Svetovú premiéru mal film na 63. ročníku Zlínskeho filmového festivalu, najstaršieho festivalu pre deti a mládež na svete. Slovenskú premiéru bude mať v rámci medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Do slovenských kín ho 7. decembra prinesie distribučná spoločnosť Continental film. Na jeseň uvedie vydavateľstvo BRAK slovenské znenie rovnomennej rozprávkovej knihy.