Fín Timo Vuorensola sa dlhé roky venoval filmovej tvorbe viac na fanúšikovskej báze. Za sedem rokov tak vytvoril svoj prvý celovečerný film Star Wreck: In the Pirkinning. Paródia na populárne seriály Star Trek a Babylon 5 dosiahla kultový status. Stiahnuť si ju dodnes môžete legálne z internetu zadarmo. Neskôr bola na DVD vydaná aj nová verzia filmu s vylepšenými vizuálnymi efektmi a novými 3D modelmi. Výnos z predaja sa má použiť na nakrútenie druhého dielu.

Táto prvotina predznamenala jeho ďalšiu tvorbu. Naučil sa vyrábať lacno vizuálne efekty a pracovať s komunitou. Druhý celovečerný film je tak opäť čiernou sci-fi komédiou, ktorá opäť paroduje – tentoraz však nacistov a USA. Vuerensolovi a producentom okolo neho sa podarilo na produkciu filmu Iron Sky získať dokopy 7, 5 milióna Eur pričom významnú časť z neho poskytli formou darov fanúšikovia z celého sveta. Dnes sa okrem režijnej práce (nakrúca aj videoklipy a reklamy) venuje prednášaniu práve na témy alternatívnych ciest filmovej produkcie a práce s komunitou.

13. a 14. augusta ho budeme môcť stretnúť aj na Slovensku. V prvý večer sa Timo Vuorensola zúčastní predpremiéry Iron Sky v pezinskom letnom kine a následne aj oficiálnej premiéry v Bratislave. Pripravujeme pre vás súťaž o lístky na predpremiéru v Pezinku. Sledujte nás teda, čoskoro sa dozviete podrobnosti.