Adam Rohál preberá cenu za Najlepší slovenský videoklip 2022 foto © Vanessa Hrabáriková Adam Rohál preberá cenu za Najlepší slovenský videoklip 2022 foto © Vanessa Hrabáriková

Festival digitálnej kultúry YouTopia aj pre svoj piaty ročník vyhlásil Open call pre súťaž o Najlepší slovenský videoklip. Prihlasovanie videoklipov je otvorené do 21. júla 2023.

Festival YouTopia sa v Trnave koná od roku 2019. Zameriava sa na to najlepšie a najpozoruhodnejšie zo sveta slovenského internetu. Digitálna kultúra zažíva svoj najväčší rozkvet a práve vďaka virtuálnym sieťam si videoklipy začali žiť vlastným životom.

Z YouTubu sa stala hlavná platforma videoklipov a tie sa stávajú rovnocennou zložkou imidžu umelca a obsahom, s ktorým sa ďalej kreatívne pracuje na internetových platformách.

Hudobníci, speváci a interpreti môžu získať dokonca niekoľko ocenení, a je načase oceniť popri hudbe aj to najlepšie, čo vzniká na slovenskej videoklipovej scéne. V rámci festivalu digitálnej kultúry YouTopia sa od roku 2020 udeľuje cena o najlepší slovenský videoklip a prihlásiť sa môžeš aj ty!

Súťaž slovenských videoklipov prináša ocenenie pre tvorivý tím na čele s režisérom, ktorý stojí za kreatívou a celou tvorbou videoklipu. Z predchádzajúcich ročníkov si ocenenie pre najlepší videoklip odniesli režisér Adam Rohál, americká režisérka Jay Walker, ktorá pôsobí v Prahe a tiež Matej Mihályi.

Videoklipy bude hodnotiť odborná porota z oblasti filmu, hudby a kultúry. Aby mohol byť videoklip do súťaže zaradený, musel byť v čase od 1. júla 2022 do 30. júna 2023 uverejnený na niektorej z onlinových streamovacích platforiem a nesmie mať viac ako 10 minút.

Podrobnosti k súťaži a prihlasovací formulár je na webovej stránke festivalu www.youtopia.sk. Výzva na prihlásenie videoklipu je otvorená do 21. júla 2023 do polnoci.

Ocenené videoklipy budú vyhlásené a premietané počas slávnostného festivalového galavečera v sobotu 23. septembra.

Festival YouTopia usporadúva trnavské kultúrne centrum Malý Berlín spolu s priestorom súčasnej kultúry Nádvorie. Aktuálny ročník sa bude konať 22. – 23. septembra 2023.

Počas neho si návštevníci užijú tematické workshopy, koncerty známych spevákov rapovej, trapovej či elektronickej scény, diskusie s autormi virálnych klipov a videoremixov či prednášky o aktuálnych internetových javoch.

Festival z verejných zdrojov festival podporili Fond na podporu umenia a Mesto Trnava.