Prvý zradca (2019). © ASFK

Jeden z najlepších talianskych filmov roku 2019 o mužovi, ktorý ako prvý porušil zákon mlčania a navždy zmenil svet mafie, putuje do slovenských kín. 23. januára tak diváci môžu vidieť dielo legendárneho režiséra Marca Bellocchia.

Film Prvý zradca dôverne vykresľuje Taliansko osemdesiatych rokov. Klany sicílskej mafie medzi sebou neľútostne bojujú o moc. Vláde sa situácia vymyká z rúk, až kým sa neobjaví prvý zradca. Tomasso Buscetta (Pierfrancesco Favino) urobí to, čo bolo doposiaľ nepredstaviteľné. Poruší prísahu, popíše praktiky najväčšej mafiánskej organizácie Cosa Nostra a pomôže tak sudcovi Falconemu dostať stovky jej členov za mreže. Onedlho sa však začne schyľovať k tvrdej pomste. Strhujúci a v mnohom pravdivý príbeh človeka, ktorý navždy zmenil svet mafie, nakrútil legendárny režisér Marco Bellocchio. Film bol uvedený v hlavnej súťaži na festivale v Cannes.

Tomasso Buscetta – muž, ktorý všetko zmenil

Tomasso Buscetta, mafián, ktorý nikdy nechcel byť bossom. Vďaka svojej charizme, inteligencii a kontaktom však mal veľký vplyv. Nechcel sa nechať zatiahnuť do vojny klanov a utiekol do Brazílie. Zatiaľ čo bol preč, mafián Riina nechal zavraždiť Buscettových dvoch synov, brata, zaťa, švagra, štyroch synovcov a celý rad priateľov a členov jeho širšej rodiny. Buscetta, ktorého v Brazílii hľadala mafia aj polícia, stratil všetky ilúzie o mafii. Po svojom zatknutí sa stretol s odhodlaným sudcom Giovannim Falconem a prišiel k doposiaľ nevídanému rozhodnutiu: porušiť sľub mlčanlivosti a vypovedať. Cosa Nostra bola do tej doby organizáciou opradenou tajomstvom, o ktorej vnútorných princípoch a hierarchii nebolo známe takmer nič. Buscetta jej fungovanie detailne popísal po prvý raz a nasledujúce mesiace navždy zmenili svet mafie.

Maxiproces

Buscettove svedectvá sa stali ťažiskovými pre tzv. maxiproces, ktorý sa uskutočnil v Palerme v rokoch 1986 a 1987. Pre účely procesu bol priamo vo vnútri palermskej väznice vybudovaný špeciálny bunker, ktorý slúžil ako súdna sieň. Miestnosť bola osemuholníkového tvaru a mohla pojať stovky obžalovaných, obhajcov, policajtov, svedkov a novinárov. Bezpečnostné opatrenia boli extrémne – miestnosť mala odolať aj raketovým útokom. Súdených bolo 475 príslušníkov mafie (z toho 119 na úteku), 338 bolo odsúdených k celkovo 2665 rokom vo väzení – toto číslo nezahŕňa 19 doživotných trestov. Snímka Prvý zradca zachytáva okolnosti maxiprocesu neobvykle verne. Vzhľadom k obrovskej mediálnej pozornosti, ktorá bola súdnemu dianiu venovaná, existovali stovky hodín nahrávok, ktorými sa tvorcovia poctivo zaoberali a hovorili taktiež s pamätníkmi procesu. Vierohodnosť filmu podporuje aj fakt, že sa kľúčové scény filmu natáčali priamo v skutočnej súdnej sieni vo vnútri väznice v Palerme.

Film má na Slovensku premiéru 23. januára a do kín ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov.
Zoznam premietaní: https://asfk.sk/film/prvy-zradca/